'Kayseri Şeker'de işçiler arasında adaletsizlik var'

'Kayseri Şeker'de işçiler arasında adaletsizlik var'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Şeker Fabrikası'nın eski genel müdürü ve CEO’su Ayhan Teke, fabrikanın işçileri arasında korkunç ücret adaletsizliklerinin olduğunu savundu. Bu konuda kendisine sıkça sorular sorulduğunu ifade eden Teke, “İşçiler arasında korkunç bir ücret adaletsizliği var.” ifadelerini kullandı.

Teke, konuyla ilgili olarak sosyal paylaşım sitesi hesabından şu açıklamayı yaptı: “Kayseri Şeker Fabrikası Toplu İş Sözleşmesi 27. dönem ücret zamları bana soruluyor.  Daimi işçiler 1-7. gruplar ile stajyer işçi, K.D.İ.H.Y.K.S.İ ve geçici işçiler arasında korkunç bir ücret adaletsizliği var. Umarım bu adaletsizlik önümüzdeki dönemlerde giderilir. 1020 işçiyi ilgilendiren ücret zamlarında en fazla mağdur olan geçici işçilerin sayısı, toplam 1020 kişinin içinde 579 kişi. Yani yarıdan fazla. Bu geçici işçilerin taban ücretleri çok düşük tutulduğu için verilen zam hiçbir şey ifade etmemektedir. Bu kadar derin bir ücret farklılığı yapılan zamla başarı gibi gösterilemez. 

KUL HAKKI UYARISI...
İşçiye yazık etmişsiniz beyler. İşçiye verdiğiniz zamların övündüğünüz sanal değerler ile çeliştiğini ifade etmek isterim. Benim size önerim önümüzdeki dönemde geçici işçilerin ücretlerinde bir düzeltme yapmanızdır. Çünkü şeker fabrikalarının en çok emek sarfeden işçileri geçici işçilerdir. 1. grup ile 7. grup arasına(yani tüm gruplara) aynı oranda (%4) zam yaparsan, bu gruplar arasındaki ücret farkı her sözleşme döneminde açılır adaletsizliğe ve huzursuzluğa neden olur. Gruplar arasında adaletsizliği önlemek çok basittir. Bunun sağlanması için tecrübe ve iş bilgisi gerekir. Toplu iş sözleşmeleri son derece önemlidir ve kul hakkı yiyecek bir durum asla oluşturulmamalıdır."