Kayseri'nin yıllardır beklediği projede müjdeli gelişme!

Kayseri'nin merakla beklediği IPARD projesi ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'nin yıllardır beklediği projede müjdeli gelişme!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Aralarında Kayseri’nin yer almadığı 42 ilde IPARD programı kapsamında 79 projeye 63 milyon TL’lik hibe verilmişti. Hibeler sayesinde hayvansal üretimden tarım ve su ürünlerinin işlenmesine, kırsal turizm ve arıcılıktan yenilenebilir enerjiye kadar çok geniş bir yelpazede ülkenin kırsal alanlarına 95 milyon TL’lik yatırımlar kazandırıldı. Yaklaşık 100 bin insana da istihdam imkanı sağlandı. 

Çevresindeki birçok ilin yer aldığı projede kendine yer bulamayan Kayseri o dönemde hak ettiği teşvikleri ve destekleri alamamıştı. 

Kayserililerin yıllardır beklediği IPARD projesi ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından 2024 yılında çıkılacak çağrılara ilişkin takvim açıklandı. Bakan İbrahim Yumaklı, 2024 yılından itibaren uygulanacak IPARD III Programı'nın 81 ile yaygınlaştırıldığını belirterek, 7 yıl içerisinde 785 milyon avro hibe desteği kullandırılacağını bildirdi.

2011 yılından itibaren Bakanlık olarak uygulanan IPARD I ve II Kırsal Kalkınma Programı kapsamında, bugüne kadar 25 bin 243 projeye toplam 44,7 milyar TL hibe desteği verildiği hatırlatıldı. 

Ülke genelinde yaygınlaştırılacak

2024 yılından itibaren uygulanacak olan ve aralarında Kayseri’nin de yer aldığı IPARD III Programı ile 7 yıl içerisinde 785 milyon avro tutarında hibe desteği sağlanacak. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Yumaklı, “Yeni Program döneminin en büyük yeniliği ise bugüne kadar 42 ilimizde uyguladığımız IPARD Programı'nın uygulama alanını ülke geneline yaygınlaştıracak olmamızdır. Bu sayede ülkemizin 81 ilindeki girişimcilerimiz, tarım-gıda ve kırsal kalkınma alanında yapacakları yatırımlar için artık IPARD kaynaklarını kullanabilecekler ve ülkemizin her yerindeki yatırımcılarımız ile çiftçilerimiz hibe desteklerimizden faydalanabileceklerdir." dedi. 

'2024 yılında 248 milyon avro hibe desteği'

Avrupa Birliği ile yapılan müzakereler sonucunda, IPARD III Programının finansman kaynağının 555 milyon avrodan 785 milyon avroya çıkarıldığına dikkati çeken Yumaklı, “2024 yılında yayınlanması planlanan başvuru çağrı ilanları kapsamında desteklenecek projeler ile tarım-gıda ve kırsal kalkınma alanındaki yatırımlara toplam 248 milyon avro hibe desteği sağlanması öngörülüyor." ifadelerini kullandı.

İşte açıklanan takvim

Bakan Yumaklı'nın açıkladığı takvime göre 66 milyon avro bütçeli Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar için 21 Mart'ta, 80 milyon avro bütçeli Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme için haziran ayında, 90 milyon avro bütçeli Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar için temmuz ayında ve 12 milyon avro bütçeli Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (Açık Alanda Bitkisel Üretim Projelerine Yönelik Makine Ekipman Destekleri) için ağustos ayında çağrıya çıkılacak; başvuru dönemleri de sırasıyla mayıs, temmuz, ağustos ve eylül ayları olacak.