Kayseri'nin vekil tek adayı o isim oldu

Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) görevde bulunan aralarında Kayseri'den bir ismin de yer aldığı 14 milletvekili, partileri tarafından belediye başkan adayı gösterildi. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'nin vekil tek adayı o isim oldu
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimlerinde Kayseri’yi Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) temsil edecek isimler belli olmuştu. Buna göre AK Parti Kayseri’den 5, MHP 2, CHP 1, Saadet Partisi 1 ve İYİ Parti 1’er milletvekili çıkarmıştı. Toplamda 10 milletvekili olan Kayseri’de sadece 1 vekil partisinin büyükşehir belediye başkan adayı oldu.

Kayseri'nin vekil tek adayı o isim oldu

Siyasi partilerin 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi’ne ilişkin aday belirleme süreci devam ederken, belediye başkan adaylarının bir kısmı TBMM milletvekillerinden oluşuyor. Partileri tarafından belediye başkan adayı olarak gösterilen milletvekilleri, seçilmeleri durumunda milletvekilliğinden istifa edecek. Bu durum ise Meclis sandalye dağılımı aritmetiğini etkileyecek.

Kayseri'nin vekil tek adayı o isim oldu

Kayseri’nin büyükşehir belediye başkan adayları

Kayseri’de de merakla beklenen büyükşehir belediye başkan adayları belli oldu. Bu kapsamda Cumhur İttifakı’nın ortak aday gösterdiği Kayseri’de büyükşehir belediye başkan adayı aynı zamanda mevcut Başkan Memduh Büyükkılıç oldu. CHP’nin adayı Murat Molu, İYİ Parti’nin adayı Kazım Yücel, Saadet Partisi’nin adayı Mahmut Arıkan, Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) adayı Abdullah Özkırış ve Zafer Partisi’nin adayı İsmail Tanrıöven oldu.

Başkan adaylarının arasında ise bir tane milletvekilinin olması ise dikkat çekti. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş büyükşehir belediye başkan adayı olmuştu. Bu seçimde ise Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili olan Arıkan, geçtiğimiz hafta partisi tarafından büyükşehir belediye başkan adayı oldu. 

Kayseri'nin vekil tek adayı o isim oldu

Seçilirlerse Meclis grubu düşecek

14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerin ardından 10’ar milletvekili kazanan Gelecek Partisi ve Saadet Partisi birleşerek Saadet Grubu’nu oluşturdu. Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez, geçtiğimiz aylarda Meclis Genel Kurulunda fenalaşarak hastanede hayatını kaybetti. Ardından Saadet Grubu’nun düşmemesi için CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap Saadet Partisine geçti.

Saadet Grubu yerel seçimlere ilişkin Manisa, İstanbul ve Kayseri’de 3 milletvekilini aday gösterdi. Milletvekillerinin seçilmesi durumunda Saadet Grubu’nun milletvekili sayısı 17’ye düşerek Meclis’teki grubu düşecek. 

Kayseri'nin vekil tek adayı o isim oldu

Mahmut Arıkan kimdir?

1977 yılında Kayseri’de doğan Arıkan, ilk ve orta öğrenimini Kayseri’de tamamladı. Erciyes Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan Arıkan, birçok sivil toplum kuruluşunda aktif görev aldı. Arıkan, Saadet Partisi'nin kuruluşundan itibaren Gençlik Kolları Başkanlığı, İlçe Başkanlığı ve İl Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2019 yılından beri Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevini yapan Arıkan, 14 Mayıs 2023’te yapılan 28. Dönem Milletvekilleri seçimlerinde Millet İttifakı ile birlikte CHP listesinden 2. sırada aday gösterilerek Meclis’e girdi. 

Arıkan, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Kayseri'nin vekil tek adayı o isim oldu