Kayseri'nin o ilçesinde dikkat çeken artış!

TÜİK verileri açıklandı. Kayseri'nin o ilçesinde dikkat çeken artış gözlerden kaçmadı. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'nin o ilçesinde dikkat çeken artış!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara göre Kayseri’nin Develi ilçesinde artış görüldü. 2022 yılında 66 bin 840 olan Develi’nin nüfusu 67 bin 918’e yükseldi. Araştırmacı-Yazar Nezir Ötegen artan nüfusu, “Ülkemizin birçok ilçesi göç vermesinden dolayı nüfus kaybına uğrarken Develi nüfus kaybetmeyerek bir önceki yıla göre nüfusunu binde 16 artırdı. Ülke genelinde nüfus artışı %01 iken İlçemizde 66.840 olan nüfus, 67.918 kişi olarak 1.078 kişi ile %016 artış sağlamıştır.” sözleri ile yorumladı.

İlçedeki büyükbaş hayvan sayısı da TÜRKVET verilerine göre 63 bin 459 olarak açıklandı. Araç sayısının ise 33 bin civarında olduğu ifade edildi. 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ötegen, “Ülke geneline baktığımızda TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre; Türkiye nüfusu 85 milyon 372 bin 377 kişi olurken, Kayseri'nin nüfusu ise 1 milyon 445 bin 683 kişi oldu. Türkiye'de trafiğe kayıtlı toplam 15 milyon 221 bin 134 otomobil bulunuyor. Türkiye'de ortalama 6 kişiye 1 otomobil düşüyor. Bu veriler ışığında İlçemizde yaklaşık 2 kişiye bir araç düşüyor.” dedi.

Ötegen açıklamasını şöyle sürdürdü; “Ülke büyükbaş hayvan varlığı ile ilçemizdeki büyükbaş hayvan varlığı göz önüne alındığında ilçemizde, 62.459 Büyükbaş hayvan,  55.000 civarında da küçükbaş hayvan olması ilçemizin Tarım ve Hayvancılığın önemli merkezlerinden birisi olma yolunda hızla ilerlediğini gösteriyor.

Nüfus artışında ve büyük şehirlerden kırsala geri dönüş de etken faktörler arasında pandemi süreci, zelzeleler, emeklilik, yüksek öğrenim imkanlarının artması, tarım ve hayvancılığa olan  ilginin artması da ön sıralarda yer alıyor.

Büyük şehirlerdeki yaşam standartlarını gören, bilen ve yaşayan insanlarımızın, ilçe merkezi ve köylerimizde yaşam standartlarını etkileyen, sağlık, hijyen, çevre düzenlemeleri, sosyal donatı alanları, ulaşım imkânları sağlanması durumunda tersine göçün daha da artması gerçekleşebilir.”