Kayseri'nin mahalle isimleri nereden geliyor? İşte merak edilip en çok okunanlar (7)

Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin nereden geldiğini biliyor musunuz? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

Kayseri'nin mahalle isimleri nereden geliyor?  İşte merak edilip en çok okunanlar (7)
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Her mahallenin ayrı bir adı, ayrı bir hikayesi, ayrı bir anlamı vardır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin nereden geldiğini biliyor musunuz? Tüm detaylarını sizler için derledik...

Pınarbaşı Aziziye Mahallesi: Eski adı “Pınarbaşı” idi. Ancak Sultan Abdülaziz’in tahta çıktığı sene (1861) Sivas’a bağlı bir yerleşim alanı olan bu yere Sultan Abdülaziz’in adına atfen “Aziziye” denilmiştir. 1893 senesinde kaza olmuş, 1926’da da Kayseri’ye bağlanmıştır. İlçeye ilk adı olan “Pınarbaşı” adı verilmiştir. 

Tomarza Persek Mahallesi: Eski adı Persek’tir. Burada meskûn bulunan “Persek” adlı Avşar boyundan adını alan mahallenin yeni adı “Kapukaya”dır. Mahallenin girişinde iki kayanın arası açılmış ve orijinal bir kapı görünümü arz eder. Bu kayalardan dolayı mahalleye “Kapukaya” denilmiştir.

Yahyalı Derebağı Mahallesi: Elma- Derebağ mahallenin eski adı Kesteliç’tir. Kestel, Doğan Büyük Türkçe bağı (Kesteliç) Sözlük’te küçük kale, hisarcık, kastel ve çeşme; TDK web sitesinde dokumada çözgü ipliği, kınnap, kıl sicim olarak verilmektedir. Özbekistan’ın başşehri Taşkent’in bir mahallesi “reyon”un adı Kestel’dir. Türkiye’de “Kestel” adında Antalya, Aydın, Burdur, Bursa ve Kütahya illerinde yerleşim birimleri vardır. Kestelli (Kestellü) Türkmen taifesinin varlığı da bilinmektedir. Şimdiki “Derebağ” mahallesi “Derebağı” ve “Elmabağı (Kesteliç)” mahallelerin birleştirilmesiyle (6 Haziran 1971) kurulmuştur. Derebağ kasabası XV. yüzyılda kurulmuştur.

Yahyalı Buzoluk Mahallesi: Kuzuoluk Köyün kuzeyinde bulunan bir oluktan dolayı Buzoluk, ardından da Kuzoluk adı verilmiştir. 200-300 sene önce kurulduğu belirtilen köy, eskiden Niğde’ye bağlı idi. Sonradan Develi’ye bağlanılan mahalle 1954’te Yahyalı’ya bağlanmıştır.

Develi Eşelik Mahallesi: Adını Eşenler (Esenli-Esinli-Eşinli) adlı Yörükan taifesinden almaktadır. Kızık Oğuzların Kızık boyuna mensup cemaatlerin buraya gelip yerleşmesinden dolayı mahalleye bu ad verilmiştir. Kayseri’de Kocasinan ilçesinde de olmak üzere aynı adlı iki yerleşim yeri bulunmaktadır.

Pınarbaşı Dilciler Mahallesi: İki yerleşim yerinden oluşmaktadır. Eskiden bunlardan büyüğüne “Söğütlüviran”, küçüğüne “Kesrindilci” denmekteydi. “Dilciler” ismi ise büyük bir ihtimalle sülale adıdır.