Kayseri'nin mahalle isimleri nereden geliyor? İşte merak edilenler (6)

Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin nereden geldiğini biliyor musunuz? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

Kayseri'nin mahalle isimleri nereden geliyor?  İşte merak edilenler (6)
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Her mahallenin ayrı bir adı, ayrı bir hikayesi, ayrı bir anlamı ve tarihi vardır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin nereden geldiğini ve önceki adlarını biliyor musunuz? Tüm detaylarını sizler için derlediğimiz mahalle isimlerinin işte 6. bölümü:

Bünyan Ermin Mahallesi: Ermin bir gelincik türü olup muhtemelen bu bölgede falaca yaşadığı için köye bu ad verilmiş olabilir. Köyün Coğrafi yapısına bakılarak, köyün dağlar arasında olmasından dolayı Dağardı adı verilmiştir. 

Bünyan Kölete Mahallesi: Eski adı Kölete olup köyde koyun yünü eğrilen kirmenden yani köleter’den bozma bir kelimedir. Köyün yeni adı Yünören’de yakın anlamlıdır.

Develi Girenit Mahallesi: Eski adı Girenit olup bu adı Moğolların Türkleşmiş Kireyit boyundan aldığı tahmin edilmektedir.

Kocasinan Muncusun Mahallesi: Eski adı Muncusun’dur. Muncusun Türkçe bir kelimedir. Muncu boncuk demektir. Hatta Büyük Atilla’nın halasının da adıdır. Sonunda ki sun ise Türkçe şehir, türbe, köy manasındadır. Yine muncu kelimesiyle ilgili bir görüşe göre muncu, Mançu kelimesinden gelmektedir. Mançular Çin’e giderek siyasi mevcudiyet göstermişlerdir.  Anadolu’ya yapılan Moğol istilası ile bunlardan bir grup buraya gelerek yerleşmiş olmalıdır. Mançu + sun = Mançusun = Mançuların köyü, yeri.

Özvatan Urumkavak Mahallesi: 1926 Mübadelesi’ne kadar bu köyde Rumlar ile Müslümanlar bir arada yaşamaktaydılar. Köyün adı da Urumkavak idi. 1926’da Rumların Mübadele’yle gönderilmeleri ve yerlerine Bulgaristan’dan, Yunanistan’dan gelen Türklerin yerleştirilmeleriyle birlikte köye Kavaklı denilmiştir.