Kayseri'nin mahalle isimleri nereden geliyor? İşte merak edilenler (2)

Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin nereden geldiğini biliyor musunuz? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

Kayseri'nin mahalle isimleri nereden geliyor?  İşte merak edilenler (2)
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Her mahallenin ayrı bir adı, ayrı bir hikayesi, ayrı bir anlamı ve tarihi vardır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin nereden geldiğini ve önceki adlarını biliyor musunuz? Tüm detaylarını sizler için derlediğimiz mahalle isimlerinin işte 2. bölümü:

Bünyan Sarımsaklı Mahallesi: Bünyan ilçesinin eski adı Sarımsaklı’dır. Sarımsaklı Türkmen boyundan ismini alan bu mahalleye, Avşarların baskılarından çekinen birçok köy ve mezradan Sarımsaklı'ya göç olmuştur. Nüfusu çoğalan Sarımsaklı köyü 1895 tarihinde Sivas ilinin Pınarbaşı (Aziziye) ilçesinden çıkarılmıştır ve II. Abdülhamid tarafından Bünyan-ı Hamid adını alarak ilçe olmuştur. Hamid’in Yapısı anlamına gelmektedir. Halk arasında ilçeye Hamidiye denilmiştir. 1908 yılında II. Meşrutiyet’in ilanından sonra Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit'in tahttan indirilmesi ile Hamid adı kaldırıldı ve ismi Bünyan olarak devam etti. 1912 yılında Sivas ilinden ayrılarak Kayseri iline bağlandı.

Tomarza (Kokarkuyu) Aslantaş Mahallesi: Tomarzanın en uç ve dağlık mahallelerinden biridir. Halkının içme suyu olarak kullandığı kuyunun suyu kokulu olduğu için mahalleye Kokarkuyu denilmiştir. Daha sonra mahallenin adı değiştirilerek mahalle yakınında bulunan Aslan kabartmalı taştan dolayı “Aslantaş” olmuştur. Bu taş, şu anda Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde bulunmaktadır.

Develi Ayvazhacı Mahallesi: Ayvazhacı Türkmenlerden Ivazhaculu olarak da bilinmektedir. Ivazhaculu cemaatinin ve Hacılı oymağının buraya gelip yerleşmesinden adını almıştır.

Akkışla Gömürgen (İbeli) Mahallesi: Gömürgen adını buraya gelip yerleşen Kuzugüdenli aşiretine bağlı Gömürgen Türkmenlerinden almıştır. Kuzugündenli Aşireti'nin soyu Oğuz-Türkmen boylarından Bayındır ve Bayat boylarına dayanmaktadır. Halk arsında mahallenin eski adı İbeli olup bu adın verilmesinin sebebi ise İbe denilen otun burada çok yetişmesidir.