Kayseri Milletvekilinden torba tepkisi: Yuvarlayalım!

Saadet Partisi (SP) Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, iktidara torba yasalar üzerinden tepki gösterdi. Arıkan, 'Torbadan vatandaşa vergi, sermayeye muafiyet çıkacak' dedi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri Milletvekilinden torba tepkisi: Yuvarlayalım!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, iktidara “Şu torba yasasını artık bitirelim, bütçeyi delecek, bütçe disiplinini bozacak uygulamalara son verelim” dediklerini, ancak bu uyarıların dikkate alınmadığını belirtti. 
Arıkan, “Maşallah, on beş günlük bütçe maratonundan hemen sonra bütçe görüşmelerinden hemen önce ağzını büzdüğünüz torba yasayı yeniden Meclisin ilk gününde açtınız. Zannediyorum, muhalefetin bu kadar haklı çağrısını duymamak için başka özel bir çaba gerekli. Torba yasanın, yasama faaliyetlerine zararları hakkında söylenebilecek her şey söylendi. Sizin torba yasa konusundaki ısrarınız devam ettiği müddetçe muhtemeldir ki buradan bu zararlar anlatılmaya devam edilecek. Fakat enteresan, bu sefer farklı bir reaksiyon geldi, Komisyon görüşmelerinin sonunda, teklif sahibi milletvekili arkadaşımız bu torba yasa meselesi için şöyle söyledi: ‘Uyarlama kanunları’ demeyi şahsen ben daha uygun görüyorum. Arkadaşlar ‘torba yasa’ kelimesinden rahatsız olmuş.” Bundan sonra uyarlama kanunları diyecekmiş, bize de Olur. demek düşer” diye konuştu. 

Torbadan vatandaşa vergi, sermayeye muafiyet çıkacak

Psikolojide buna çerçeveleme etkisi dendiğini kaydeden Arıkan,  şu ifadeleri kullandı: Pazarlama sektöründe uzman arkadaşlarımız bunu gayet iyi bilirler. Anlamı “İçeriğin bir önemi yok, bunun nasıl takdim edildiği önemli.” demektir. “Torba” ya da “uyarlama” üzerine konuştuğumuz bu kanun teklifi hem biçim hem içerik olarak bir facia. Biçim olarak baktığımızda, eser ortada, 31 çerçeve kanun ve 2 kanun hükmündeki kararnamenin birçok maddesinde değişiklik ya da ekleme yapılıyor. Doğru düzgün bir etki analizi yapıldı mı yapılmadı mı, o bile meçhul çünkü öyle bir zaman dilimi ortada yok. İçerik olarak ise, milletin faydasına ya da ekonomiye destek olabilecek maddeler ara ara serpiştirilmiş. Bunun için de bizden büyük büyük “Allah razı olsun.” dememizi bekliyorlar ama bunlar sadece aralara serpiştirilmiş maddeler.

Kayseri Milletvekilinden torba tepkisi: Yuvarlayalım!

 ‘Yuvarlama kanunları’ diyelim

Meclis’teki konuşmasında “Peki, gerçek nedir? Gerçek: Torbadan vatandaşa vergi, sermayeye muafiyet çıkacak” diyen Saadet Partisi Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, “Biz 86 maddeyi nasıl ele alalım? derken bir de şimdi ‘Hemen bitirelim’ hususu ortaya atıldı. Arkamızdan atlılar kovalarcasına yasa yapıyoruz, Türkiye Büyük Millet Meclisine bunun yakışmadığını ifade etmiş olalım. Eylül 2023’te Orta Vadeli Program açıklandı, Ekim 2023’te On İkinci Kalkınma Planı’nı kabul ettik, dün de bütçe kanunu Meclisten geçti. Görünen o ki o kadar plan, program, rakam, bütçe, hepsi boşa gitmiş; bir torbanın başına iktidar toplandı, ondan medet umar hâle gelmiş. Evet, arkanızdan atlılar kovalamıyor. Peki, arkanızdan ne kovalıyor? Arkamızdan berbat ekonomimiz ve yanlış icraatlarımız kovalıyor arkadaşlar. Bu yüzden iktidarın bu torba yasayı geçirebilmek için aciliyeti söz konusu. Ama bütçe disiplinini ve mali disiplini bozacak işlerin yapılması, maalesef, Meclisimiz için yeni bir uygulama değil. Sizinle iki tane haber metni paylaşmak istiyorum. Bunlardan bir tanesi, 30 Kasım 2023 tarihinde Sayın Bakan Mehmet Şimşek ‘Verginin tabana yayılması konusunda çok ciddi adımlar atacağız, reform çalışmalarımız var.’ diyor. İkinci haber, arkadaşlar, bu da Ocak 2015’te, yine Sayın Şimşek Maliye Bakanı ve o tarihte Sayın Bakan ‘Amacımız, vergiyi tabana yaymak’ ifadesini kullanıyor. Aradan dokuz yıllık bir zaman dilimi geçmiş, aynı metinler konuşuluyor. İki haber arasında değişmeyen iki tane husus var: Bunlardan bir tanesi, Sayın Şimşek’in değişmeyen hayalleri; ikincisi, Sayın Şimşek’in Allah kendisine hayırlı, uzun ömür versin,  yıllar içerisinde hiç yaşlanmamış olması. Ama Sayın Şimşek’in açıklama yaptığı bu iki tarih arasında Türkiye ekonomisi çok yaşlandı, çok harap oldu, her gün biraz daha maalesef fakirleştik. Arkadaşlar, üzgünüz ama biz bu hikâyeyi biliyoruz, yetmezmiş gibi bu hikâyeyi yaşama durumundayız. Bu hâliyle aceleye gelen, vatandaşın olmadığı bu torba yasaya “kabul” oyu vermemiz mümkün değil. Madem, kanun teklifi sahibi sayın milletvekili arkadaşımız torba denmesinden üzülmüş, uyarlama olmasını istiyor, biz de o arkadaşımız üzülmesin diye buradan yeni bir öneride bulunuyoruz: Buna ne torba yasa diyelim ne uyarlama kanunları diyelim, zaten her şey bu Mecliste yuvarlanıp gidiyor, yuvarlama kanunları diyelim.