Kayseri Milletvekili Meclis'te anlattı: 5'e katlanmış!

Kayseri Milletvekili Meclis'te anlattı: 5'e katlanmış!  Ayrıntılar için www.kayseriolay.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Kayseri Milletvekili Meclis'te anlattı: 5'e katlanmış!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konuştu.  “2024 bütçesinde 11 trilyon 90 milyar gider öngörülürken 8 trilyon 440 milyar gelir öngörülüyor. Yani bütçe daha yıl başlamadan, bizlere, Hazinenin 2 trilyon 650 milyar lira borçla, yani yaklaşık 100 milyar dolarla yeni yıla ‘Bismillah’ diyeceğini anlatıyor” diyen Genç, “Borç yiğidin kamçısı diyelim, demesine de geçtiğimiz dönem aynı açık 469 milyar lirayken yıl sonunda neredeyse 5’e katlanmış. İktidarın ekonomide herhangi bir hesabının tutmadığını çok daha iyi bildiğimizden, bu borcun yıl sonunda hiç olmayacaksa 5 milyar lirayı geçeceğini öngörmek zor değil. Çünkü bu borç döviz kurundan, enflasyondan yani genel ekonomi yönetiminden bağımsız bir miktar değil. Siz ekonomik göstergeleri düzeltirseniz ancak bu borcu eritirsiniz” dedi.

Kayseri Milletvekili Meclis'te anlattı: 5'e katlanmış!

Bu açık 2022 yılı bütçe giderimizle eş değer!

“Bu açık 2022 yılı bütçe giderimizle eş değer” ifadelerini de kullanan Milletvekili Genç, “İki sene önce bu parayla memleket idare edilirken bugün, bu para, sadece ekonomideki net borçlanma miktarı olmuş. Dünyanın en hızlı değer kaybeden para birimi sayenizde Türk lirası oldu. Türk lirası nasıl bu hâle geldi diye kendimize hiç soruyor muyuz değerli milletvekilleri? Faiz ve vergi. Bir bütçe yapılırken kimden ne aldığı, kime ne verdiği, o bütçeyi yapanların kimden taraf olduğunu da ortaya koyar. Bakın, bu bütçede faize ödenecek para tam 1 trilyon 250 milyar yani 45 milyar dolar. Tüm samimiyetimle soruyorum: Şimdi, biz ‘bu bütçe faizcilerin bütçesi’ derken haksız mıydık? ‘Bu bütçe Londra tefecilerini besliyor’ derken haksız mıydık? ‘Bu bütçede halk yok, para babaları var’ derken haksız mıydık? Faizcilere 1 trilyon 250 milyar lira para aktarırken 2023 yılında toplanan verginin 2 katı üstelik daha da adaletsiz şekilde milletten toplanacak. Kim için? Faizciler için” şeklinde konuştu.

Bekleyen binlerce gencimiz var

6 Şubat depremi üzerinden bir yıl geçtiğini dile getiren Milletvekili Aşkın Genç, “Depremin ardından bir yıl içinde konutları yapıp teslim edeceğiz.’ dediniz; daha geçen hafta ben bizzat Kahramanmaraş'taydım, bırakın konutu doğru düzgün konteyner kent kurulamamış. Burada zannediyorum Maraş milletvekili arkadaşlarımız mevcuttur, havalimanı konteyner kentini ziyaret ettim. 7 bin kişi yaşıyor konteyner kentte, sağlık ocağı mevcut değil; bizden talepte bulundular, biz de yerine getireceğiz, buradan da ifade etmek istedim. Bir yıl oldu, hâlâ oradaki vatandaşlarımız için depremzede diyoruz, ben üzülüyorum bunu söylerken. Isınma, barınma, eğitim, sağlık sorunları olduğu gibi duruyor. Yine, aynı konteyner kentte çok ciddi bir kreş ihtiyacı var. İşte, bu faizcileri beslemek yerine bu parayı halk için harcasak şimdi bırakın Maraş’ı 6 Şubatta depremden etkilenen her ilin tamamında deprem konutları yapılmıştı. Kamuda atama bekleyen binlerce gencimiz var; 100 bin öğretmeninden gıda mühendisine, inşaat mühendisine, mimarına, teknik personeline kadar tüm boş kadrolar bu parayla dolabilirdi. Bu para faize gitmeseydi emekliler arasında çalışan-çalışmayan ayrımı yapılır mıydı? Bakın, çalışan emekliler hâlâ ikramiye bekliyor ama gelin, görün ki milyonlar iktidardan çözüm beklerken iktidar faizcilerin derdini çözmeye koşuyor” şeklinde konuştu. 
Genç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Çok açık ki bu bütçe ekonomide istihdam yaratmaz, işsizlik problemini çözmez, yatırımları tetiklemez, cari açığı azaltmaz, döviz kuru artışını engellemez. Dar gelirlinin, yoksulun, işçinin, memurun, emeklinin, çiftçinin, esnafın, KOBİ'nin derdine derman olacak bir bütçe değil. Bu bütçe, borçlanma yoluyla özelleştirmenin de önünü sonuna kadar açan bir bütçe. SEKA nasıl satıldıysa, Sümerbank nasıl satıldıysa, şeker fabrikaları nasıl satıldıysa, TEKEL nasıl satıldıysa, seçim bölgem Kayseri’de MEYBUZ, TAKSAN nasıl satıldıysa sırada başka değerlerimiz var demektir; Devlet Demiryolları, İzmir Limanı var demektir. Siz bu bütçeyle Devlet Demiryollarını da satarsınız, İzmir Limanı’nı da satarsınız, memleketin ucunda bucağında ne varsa satarsanız, üstüne bir de haziranda ek bir bütçeyle gelip burada milletten onay almayı beklersiniz. Milletvekillerinizden belki onay alırsınız ama milletin kendisinden zor alacağınızı ifade etmek istiyorum.