Kayseri Milletvekili Aşkın Genç'ten Ankara'da anlamlı ziyaret

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, eğitimci ve öğretmen İsmail Hakkı Tonguç'u ölüm yıl dönümünde, mezarı başında ziyaret etti.

Cumhuriyet döneminin en önemli Türk eğitim bilimcilerinden, yazarlarından ve eğitimcilerinden biri olan İsmail Hakkı Tonguç, Köy Enstitüleri’nin mimarı olarak biliniyor. CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, İsmail Hakkı Tonguç’u ölüm yıl dönümünde Ankara’da bulunan mezarında ziyaret etti. Ziyarete Genç ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi Milli Eğitim Politika Kurulu Başkanı Suat Özçağdaş, eğitimciler ve partililer katıldı. 

Kayseri Milletvekili Aşkın Genç'ten Ankara'da anlamlı ziyaret

‘Pazarören Köy Enstitüsü en değerli miraslardan biridir’

Sosyal medya hesabından ziyaret anlarını paylaşan Aşkın Genç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;” Köy Enstitülerinin mimarı, eğitim bilimci ve öğretmen İsmail Hakkı Tonguç’u ölüm yıl dönümünde, Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi Milli Eğitim Politika Kurulu Başkanımız Sayın Suat Özçağdaş, eğitimcilerimiz ve partililerimiz ile birlikte mezarı başında saygı, özlem ve minnetle andık. Köy Enstitüleri, Cumhuriyet’in eğitimde gerçekleştirdiği en cesur ve en büyük atılımlarından biriydi. Eğitimi yalnızca okul sıralarına değil; üretime, bilime, sanata ve hayatın her alanına taşıdı.Kayseri’mizdeki Pazarören Köy Enstitüsü de bu büyük aydınlanma hamlesinin en değerli miraslarından biridir. Tonguç’un öncülük ettiği eğitim anlayışı; bugün de nitelikli, kamusal, laik ve eşit eğitim mücadelemize ışık tutmaktadır.” 

Kayseri Milletvekili Aşkın Genç'ten Ankara'da anlamlı ziyaret

İsmail Hakkı Tonguç kimdir?

İsmail Hakkı Tonguç 1893 yılında Bulgaristan’ın Silistre vilayetine bağlı Totrakan ilçesi Tataratmaca Köyü’nde dünyaya geldi. Tonguç ömrünün büyük bir bölümünü eğitim ve öğretime adayarak Cumhuriyet döneminin en önemli Türk eğitim bilimcileri arasında yer aldı. Tonguç'u tarihe geçiren en büyük başarısı, Cumhuriyet döneminde Köy Enstitüleri'nin mimarı ve kurucusu olmasıdır.