Kayseri'deki o lezzet mantıyı yakalar mı?

Kayseri daha çok mantı ile bilinir ama herkesin diline doladığı bir lezzeti daha var. İşte dillere destan yağlamanın tarifi… Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'deki o lezzet mantıyı yakalar mı?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri tarihi, doğası, mimarisi ile ön plana çıkan İç Anadolu’nun en büyük üçüncü şehri. Kış aylarında Erciyes’i yaz aylarında ise gezilecek sayısızca yeri ile turistlerin akınına uğruyor. Kayseri sadece bunlarla da bilinmiyor. Eşsiz mutfağı, birbirinden lezzetli yemekleri adeta vatandaşı Kayseri ziyaret etmeleri noktasında bir sebep olarak gösteriliyor. Pastırması, sucuğu, mantısı, nevzinesi ve daha nicesi.. İşte onlardan birisi Kayseri yağmalaması… Kıyma ile yapılan ve sofraları süsleyen yağlama nasıl yapılır? İşte detaylar…

Malzemeler
500 gram un
15 gram yaş maya
500 ml su
1 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı İçin:
500 gr kıyma
2 orta boy domates
8 adet yeşil biber
3 adet soğan
1.5 yemek kaşığı biber salçası
1.5 yemek kaşığı domates salçası
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Sos:
3 diş sarımsak
2 su bardağı yoğurt
Tuz

Üzeri için: 
Maydanoz 

Nasıl yapılır?

Yağlama yapmaya önce hamurunu hazırlamakla başlıyoruz. Unu ve tuzu derin bir kaba alıp ortasına bir çukur açıp mayayı koyuyoruz ve suyu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Hazırladığımız hamuru dinlenmeye bırakıyoruz. Hamur dinlenirken iç harcı için önce ince kıyılmış soğanı yağda birkaç dakika kavuruyoruz. Ardından kıymayı da ilave ederek kısık ateşte 5-6 dakika daha kavuruyoruz. Salça, tuz ve karabiberi de ilave ederek 3 dakikada kavuruyoruz. Ufak doğranmış domates, biber ve 1 çay bardağı su ilave ederek 10 dakika kadar daha pişiriyoruz. 
Ardından hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler hazırlayıp 20-25 cm çapında açarak saç üzerine atıp iki tarafını da pişiriyoruz. Pişen hamurun üzerine kıymalı iç harcı yayarak üst üste diziyoruz. En son katına hazırladığımız sarımsaklı yoğurt ve dilerseniz ince kıyılmış maydanoz ekleyerek servis yapabilirisiniz. Afiyet olsun.

Kayseri'deki o lezzet mantıyı yakalar mı?