Kayseri'deki engelli bireylere müjde: Erişebilir tiyatro gelecek!
Aile ve Sosyal Hizmetler ile Turizm bakanlıkları bünyesinde hayata geçirilen 'Engelsiz Sahne' uygulamasıyla Türkiye'deki tiyatro oyunları engelli bireylerin erişimine uygun şekilde Kayseri'de de sahnelenecek.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü işbirliğinde hayata geçirilen “Engelsiz Sahne” uygulaması il Türkiye’de bir ilk olarak tiyatro oyunları erişebilir formatta sahnelenecek. İlk oyun "Dosya Kelebek" yarın Ankara Şinasi Sahnesi'nde sahnelenecek. 16 Mayıs'ta ise Adana, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Ordu ve Sivas'ta da erişilebilir tiyatro oyunları seyirciyle buluşacak
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Ulusal Erişilebilirlik Günü kapsamında hayata geçirilen uygulamayla, 15-16 Mayıs'ta Devlet Tiyatrolarının 11 ildeki sahnelerinde izleyiciler erişilebilir tiyatro deneyimi yaşayacak.
Ortopedik engelli bireyler de ücretsiz tiyatro gösterimlerine davet edilerek, salonlarda belirli sayıda kontenjan ayrılacak
"Erişilebilir Sahne" temasıyla sahnelenecek oyunlarda işitme engelliler için Türk İşaret Dili çevirisi, görme engelliler için sesli betimleme desteği sunularak, engellilerin kültür ve sanat etkinliklerini eşit koşullarda takip etmesi sağlanacak. Etkinlik kapsamında ortopedik engelli bireyler de ücretsiz tiyatro gösterimlerine davet edilerek, salonlarda belirli sayıda kontenjan ayrılacak.
Uygulamayla yalnızca kültür ve sanat faaliyetlerine erişimin artırılması değil, aynı zamanda toplumsal farkındalığın ve kapsayıcı kültür anlayışının güçlendirilmesi hedefleniyor. İlk oyun "Dosya Kelebek" yarın Ankara Şinasi Sahnesi'nde sahnelenecek. 16 Mayıs'ta Adana, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Ordu ve Sivas'ta da erişilebilir tiyatro oyunları seyirciyle buluşacak.