Kayseri'deki bu yolu biliyor musunuz?

Kayseri'de bu yolu belki de çok az kişi biliyor. Oysa Meydan'dan başlayan bu yol tarihe yolculuk yaptırıyor. İşte Kayseri'nin tarihine ışık tutan o yolun ayrıntıları... Detaylar Kayseri haber bültenimizde.

Kayseri'deki bu yolu biliyor musunuz?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Çok zengin bir tarihe sahip olan Kayseri’nin, bu zengin kültür değerlerinden Cumhuriyet Meydanı ve yakın çevresinde bulunanlardan bir kısmını, bir plan dâhilinde yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtmak üzere “Kültür Yolu” projesini oluşturuldu. 
Dünyanın en önemli kültür varlıklarından birisi olan Gevher Nesibe tıp kompleksinden başlayan Kültür Yolu, Cumhuriyet Meydanı’ndan geçip Yoğunburç’a oradan da Kayseri Mahallesi’ne ulaşıyor. Bu güzergâh üzerinde Roma’dan Cumhuriyet’e kadar uzanan beş medeniyete ait hatıraları görmek mümkün. 

YOLDA 40 DURAK VAR
Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen 40 duraklı Kayseri Kültür Yolu, kent merkezinde, çoğunluğu dış kale surları içinde kalan önemli tarihi yapıların yer aldığı bölgedeki eserlerin belirli bir güzergâh çerçevesinde gezilebilmesi amacını taşımaktadır. Rota, Gevher Nesibe Medresesi’nden (Selçuklu Uygarlığı Müzesi) başlayarak, ziyaretçilerine Kayseri’nin tarihi ve kültürel güzelliklerini ortaya koyan 40 durak sunmaktadır. Gevher Nesibe Medresesi önündeki gösteri meydanından başlayan ve Cumhuriyet Meydanı, Hunat, Yoğunburç, Kayseri Mahallesi ve Camiikebir bölgelerini içeren bu güzergâh, Kayseri’deki Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet döneminden izleri barındırmaktadır. Kayseri, ikinci başkentliğini yaptığı Selçuklu Medeniyeti eserleriyle Türkiye’deki en önemli illerden biri olduğundan, Kültür Yolu rotasında 12. yüzyıl ve sonrasına ait yapılar öne çıkmaktadır. Güzergâh boyunca yer alan tarihi eserlerin birçoğunun restorasyonları Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilmiş ve boş durumda olan yapılara çeşitli fonksiyonlar verilmiştir. Tarihi dokuyu bozan bina cepheleri, tabelalar ve kent mobilyaları elden geçirilerek tarihi eserleri gölgeleyen çirkinlikler giderilmeye çalışılmıştır. Rota boyunca, kaldırımlara döşenen zemin kaplamalarıyla güzergâh fark edilebilir kılınarak, bilgilendirme elemanları ve yönlendirmelerle rota takibi kolaylaştırılmıştır. Bu belirlenmiş güzergâh vasıtasıyla, Kayseri’nin sahip olduğu kültürel değerlerin birbirleri ile ilişkili hale getirilmesi sağlanmış, gerçekleştirilen çevre düzenlemeleriyle bu ilişkiler pekiştirilmiştir. 
Kayseri'deki bu yolu biliyor musunuz?
ZİYARETÇİLER BELİRLENEN ROTALAR SAYESİNDE TARİHE YOLCULUK YAPIYOR
Yapıların tarihsel bilgilerine yönelik olarak ise, güzergâhta bulunan her durak için ayrı “bilgi panoları” tasarlanmıştır. Yine fark edilebilirliğin sağlanmasına yönelik olarak yönlendirmelerden bilgilendirme panolarına ortak bir dil oturtulmaya çalışılmıştır. Ziyaretçilerin gezileri boyunca ihtiyaç duyabilecekleri yönlendirmeler ve farklı gereksinimlere yönelik olarak güzergâh içerisinde 3 farklı noktada bilgilendirme-info binaları oluşturulmuştur. Tarihi eser ziyaretlerinin dışında, kültür yolu rotasında geziyi keyifli hale getirecek restoran ve kafeler bulunmakta, ziyaretçileri eğlendirecek ve şaşırtacak çeşitli enstalasyon alanları sunulmaktadır. Kültür Yolu kapsamında, “büyük tur” olarak adlandırılan ana Kültür Yolu güzergâhı içerisinde; müzelere ve çarşılara yönelik olarak, meraklılarına özel iki ayrı ve daha kısa rota da ziyaretçilere sunulmaktadır.
Kayseri'deki bu yolu biliyor musunuz?