Kayseri'de üretildi İran Şahı'na hediye edildi

Kayseri Uçak Fabrikası'nda -TOMTAŞ dönemi dâhil- 1926-1942 arasında 212 uçak, 27 planör üretildi. Türkiye'nin uçak üretimini kaleme alan Tarihçi-Yazar Sinan Meydan, Kayseri'de üretilen ilk uçağın Atatürk'ün emri ile İran Şahı'na hediye edildiğini yazdı. Ayrıtılar Kayseri Olay olarak hazırladığımız haber bülteninde…

Kayseri'de üretildi İran Şahı'na hediye edildi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kimin yaptığından çok kimin kapattığının konuşulduğu, kapatılması üzerinden siyasilerin birbirini eleştirdiği Türkiye’nin uçak üretim serüveni Tarihçi-Yazar Sinan Meydan’ın sosyal medya paylaşımı ile bir kez daha gündeme taşındı. X hesabından paylaşım yapan Meydan, “Türkiye Cumhuriyeti ilk 25 yılında uçak fabrikaları da kurdu.
İşte CUMHURİYETİMİZİN UÇAK FABRİKALARI 
TOMTAŞ Kayseri Uçak Fabrikası (1926-1950)
THK Etimesgut Uçak Fabrikası (1942-1952)
THK Gazi Uçak Motoru Fabrikası (1945-1953)
THK-13 Uçan Kanat Projesi
1951'de Danimarka'ya satılan Türk uçağı
Uçak fabrikalarının kapatılması” paylaşımını yaparak, konuyla ilgili olarak Sözcü ve Cumhuriyet Gazetelerinde yer alan yazılarını paylaştı. 
Meydan’ın paylaştığı yazılarda dikkat çeken notlar var. Atatürk, THK’nın kuruluşundan 8 ay kadar sonra Kayseri’de bir uçak fabrikasının kuruluşu için direktif verdiğini ve 15 Ağustos 1925’te Türkiye Cumhuriyeti ile Alman JUNKERS (Junkers Uçak Fabrikası Anonim Şirketi) arasında yapılan bir anlaşma ile TOMTAŞ (Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi) kurulduğunu hatırlatan Meydan, Kayseri Uçak Fabrikası’nda üretileni Fledgling marka 1401 kuyruk numaralı uçağın, Atatürk’ün emriyle İran Şahı’na hediye edildiğini vurguluyor. 

Kayseri'de üretildi İran Şahı'na hediye edildi
Meydan’ın yazılarında paylaştığı bir başka bilgi  ise; Kayseri Uçak Fabrikası’nda -TOMTAŞ dönemi dâhil- 1926-1942 arasında 212 uçak, 27 planörün üretildiği bilgisi…  

Sinan Meydan'nın konuyla ilgili yazısını okumak için TIKLAYINIZ