Kayseri'de ortaya çıktı!

Ekipler tarafından yapılan saha çalışmalarında dikkat çeken tablo. Ekili alanlarda yapılan saha kontrollerinde Yeşil kurt zararlısı tespit edildi. Uzmanlar uyardı. Detaylar Kayseri Haber bülteninde...

Kayseri'de ortaya çıktı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri'de ekili alanlarda yeşilkurt zararlısı görüldü. Bu konuda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, üreticileri uyardı. Ekiplerin saha çalışmaları sırasında ortaya çıkan bu durumun ardından neler yapılmalı, nasıl önlem alınmalı?
Kayseri'de ortaya çıktı!

Kayseri Tarım ve Orman İMüdürlüğü yetkilileri aspirde Yeşilkurt uyarısı yaptı. Müdürlükten yapılan açıklamada üreticilere ilaçlama çağrısı yapıldı.  Açıklamada, "Kültürel mücadelenin mümkün olmadığı durumda  verim kaybını engellemek için ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile yeşil aksam ilaçlaması yapılması önem arz etmektedir" denildi.
Kayseri'de ortaya çıktı!

İşte yetkililerin yaptığı o uyarı: İl, İlçe Müdürlüklerimizin teknik ekipleri tarafından aspir ekili alanlarda yapılan saha kontrollerinde Yeşil kurt zararlısı tespit edilmiştir. Üreticilerimizin aspir tarlalarını kontrol etmeli yeşil kurt yoğunluğunun az olduğu durumlarda öncelikle kültürel mücadele yöntemlerini uygulamaları, yoğunluğun fazla olduğu kültürel mücadelenin mümkün olmadığı durumda ise verim kaybını engellemek için ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile yeşil aksam ilaçlaması yapılması önem arz etmektedir. Ayrıntılı bilgi ve teknik destek için İl, İlçe Müdürlüklerimize müracaat ediniz.
Kayseri'de ortaya çıktı!

YEŞİL KURT NEDİR?

Yeşil kurt (Helicoverpa armigera), Kuzey Amerika dışındaki tüm kıtaların tropikal ve alt tropiklerinde bulunur. Yeşil kurdun (Helicoverpa armigera) larvaları, pamuk, sorgum, domates, tatlı mısır, fasulye, soya fasulyesi, tütün, ayçiçeği ve çeşitli meyve bitkileri gibi mahsullerden beslenen yüksek oranda polifag larvalardır. Sera mahsulleri arasında özellikle domatesi etkiler.
Kayseri'de ortaya çıktı!

Yeşil kurdun yaşam döngüsü ve görünümü
Yumurtalar tek tek, tomurcuk, çiçek, meyve ve yaprakların yanındaki genç sürgünlerin üzerine bırakılır. Neredeyse küre şeklindedirler, düzleşmiş bir tabanları vardır ve çapları kabaca 0,5 mm’dir. Başlangıçta parlak sarımsı beyaz renkleri vardır, bu renk larva çıkmadan hemen önce kahverengiye döner. Yeşil kurt (Helicoverpa armigera) normalde altı larva safhasından geçer, ancak bazı durumlarda beş veya yedi evre geçirebilir. Genç tırtıllar koyu lekelere sahiptir ve renkleri sarımsı beyaz ile kırmızımsı kahverengi arasında değişir. 

Zarar belirtileri
İlk instar larvaları yumuşak yapraklardan beslenir ve küçük delikler oluşturur. İkinci instara ulaştıklarında meyvelerin içine, genellikle sapa yakın bir yerde delinen küçük bir delikten girebilirler. Gelişme sırasında, tırtıllar çoğu meyveye galeriler açmak yoluyla zarar verir. Küçük örnekler tercih edilmekle birlikte tüm meyveler zarar görebilir. Meyvelerin büyümesi durur, hızla olgunlaşır ve düşerler. Baklagillerde, çiçeklere saldırılır ve tohum zarfları delinebilir.
Kayseri'de ortaya çıktı!