Kayseri'de oldu! Şifa kaynağı

Kayseri Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav beraberindekilerle birlikte sahada inceleme yaptı. Alıç ağaçlarını yakın takibe alan Saklav, kolları sıvadı ve bir süre önce başlatılan uygulamanın bu yıl da devam edeceğini söyledi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de oldu! Şifa kaynağı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav beraberindekilerle birlikte incelemeye çıktı. Saklav bu kez de alıç ağaçlarını takın takibine aldı. 

Kayseri'de oldu! Şifa kaynağı

İçerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığına faydaları ile bilinen alıç ağaçlarını inceleyen Saklav, son durumu yerinde gördü. 

Kayseri'de oldu! Şifa kaynağı

Kayseri Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Mehmet Demirbaş, Kocasinan İlçe Müdürü Abdülaziz Yıldırım ve teknik ekip ile inceleme yapan İl Müdürü Bülent Saklav, Kocasinan İlçesine bağlı Güneşli Mahallesi'nde geçen yıl aşılanan alıç ağaçlarının son durumunu yerinde kontrol etti. 

Kayseri'de oldu! Şifa kaynağı

Çalışma bu yıl da devam edecek

Saklav, kalp sağlığından kan şekeri ve kolesterol kontrolüne, bağışıklık sistemini güçlendirmeden tansiyona kadar bir çok alanda sağlığa fayda sağladığı ifade edilen alıç ağacı aşılamalarına devam edeceklerini dile getirdi. Diğer yandan çalışma ile boş arazide bulunan verimsiz yabani alıçlar, önce budayıp sonra profesyonelce aşılanıyor ve verimli hale getiriliyor. 

Kayseri'de oldu! Şifa kaynağı

Saklav, 'Kocasinan İlçemize bağlı Güneşli Mahallemizde geçen yıl aşıladığımız alıç ağaçlarının durumunu kontrol ettik. Yabani alıç anaçlarına sarı belen çeşidi alıç aşısı uygulamasına bu senede devam edeceğiz' diye konuştu. 

Kayseri'de oldu! Şifa kaynağı

Alıç Meyvesi Nedir?

Elma büyüklüğünde kırmızı meyveleri ve dikenli dallarıyla tanınan alıç, gülgiller ailesine ait bir bitkidir. Ağaçlarda ve çalılarda yetişen bu bitki, Türkiye dahil dünya genelinde ılıman iklimlere sahip bölgelerde yetişir. Alıç meyvesi, beyaz ya da pembe renkli çiçekleriyle göz kamaştıran bir görünüme sahiptir. Ekşi, keskin bir tada sahip olan bu meyvenin hafif bir tatlılığı da vardır. Alıç, geleneksel tıpta uzun bir geçmişe sahiptir ve meyveleri, yaprakları ve çiçekleri; kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve sindirim problemleri gibi çeşitli sağlık sorunlarına karşı bitkisel ilaçların yapımında kullanılır. Alıç, ayrıca rahatlama sağlamak ve stresi hafifletmek için doğal bir bitkisel çare olarak da sıkça tercih edilir.

Kayseri'de oldu! Şifa kaynağı

Alıç Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Alıç meyvesi, içeriğinde barındırdığı vitaminler ve mineraller ile insan sağlığına birçok fayda sağlar. Alıç faydaları şu şekilde sıralanabilir: Kalp sağlığına faydaları: Alıç meyvesi, geleneksel olarak kalp sağlığı için kullanılır. İçerdiği antioksidanlar ve flavonoidler sayesinde kan basıncını düşürerek kalp krizi riskini azaltabilir ve kalp fonksiyonlarını destekleyebilir.
Sindirim sistemini destekler: Alıç meyvesi, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sağlığı için faydalıdır. Özellikle kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık ve diğer sindirim problemleri için alıç meyvesi ve alıç özü kullanılabilir.
Antienflamatuar özelliklere sahiptir: Alıç meyvesi, sağlığı iyileştirebilecek antiinflamatuar etkilere sahiptir. Bu özelliği sayesinde vücuttaki inflamasyonu (iltihabı) azaltarak, çeşitli hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
Antioksidanlar açısından zengindir: Alıç meyvesi, güçlü antioksidan bileşiklerden olan polifenol bakımından zengindir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerden koruyarak kanser ve diğer hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
Kan şekeri ve kolesterol kontrolüne yardımcı olur: Alıç meyvesi, içeriğinde bulunan flavonoid ve pektin sayesinde kan kolesterol seviyelerini düzenlemeye katkı sağlar. Ayrıca kan şekerinin düzenlenmesine de destek olabilir. Bu özellikleri sayesinde diyabet gibi hastalıkların yönetiminde yardımcı olabilir.
Anksiyete ve depresyonu azaltabilir: Alıç meyvesi, anksiyete ve depresyon gibi duygusal bozuklukların tedavisinde yardımcı olabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Alıç meyvesi, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bu sayede vücut enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara karşı daha dirençli hale gelebilir.
Yüksek tansiyonu düşürebilir: Alıç meyvesi, geleneksel Çin tıbbında yüksek tansiyon tedavisi için kullanılan bitkilerden biridir. Yapılan araştırmalar sonucu, alıç bitkisinin vazodilatör (damar genişletici) etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bu sayede alıç meyvesi, daralmış kan damarları genişleterek tansiyonu düşürebilir.
Yaşlanmayı önleyebilir: Alıç meyvesi, uzun süre güneş ışınlarına maruz kalma nedeniyle bozulan kollajen yapısının düzenlenmesine yardımcı olabilir. Bu sayede erken cilt yaşlanmasının önüne geçilebilir. Ayrıca ciltteki nemin artmasına yardımcı olarak, cilt yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Alıç Meyvesi Besin Değerleri Nelerdir?

Alıç meyvesi, düşük kalorili bir meyve olmasına rağmen birçok besin öğesi içerir. Alıç meyvesinin farklı alt türleri vardır ve genel olarak bu türlerin içeriğinde bulunan besin öğeleri şu şekildedir:

Karbonhidrat
Protein
Yağ
Lif
Sodyum
Potasyum
Kalsiyum
Demir
Pektin
C Vitamini
Kolin
A Vitamini
B1 Vitamini
B2 Vitamini
Karoten
D Vitamini
Alıç meyvesi ayrıca antioksidanlar, flavonoidler ve diğer sağlıklı bileşikler içerir. Bu nedenle meyvenin tüketimi, birçok sağlık faydası sağlayabilir.

(Alıç nedir kaynak: Medical Park sağlık grubu)