Kayseri'de o ilçeye talih kuşu konmuştu! Bakanlık topu Valiliğe attı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kayseri'nin Sarız ilçesinde tespit edilen sıcak su konusu Meclis gündemine taşınmıştı. Konuyla ilgili olarak Bakan'dan açıklama geldi. Bakan topu Kayseri Valiliğine attı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de o ilçeye talih kuşu konmuştu! Bakanlık topu Valiliğe attı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası Kayseri’de de en fazla etkilenen ilçelerden biri olan Sarız’da bir vatandaşın bahçesinden sıcak su çıkmıştı. Yapılan ölçümlerde suyun sıcaklığı 86 derece ölçülürken, Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, su rezervinin yeterli olması durumunda bölgeye termal anlamda katkı sağlayacağını açıklamıştı.

Kayseri'de o ilçeye talih kuşu konmuştu! Bakanlık topu Valiliğe attı!

O VATANDAŞ ÖZDEMİR’İ ZİYARET ETMİŞTİ
Bahçesinde sıcak su çıkan Ahmet Erkek daha sonra soluğu Ankara’da almış ve aynı zamanda kendisi de Sarızlı olan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir’i ziyaret etmişti.

Kayseri'de o ilçeye talih kuşu konmuştu! Bakanlık topu Valiliğe attı!

SARIZ’DA TERMAL OTEL VE SERACILIK MI YAPILACAK?
Özdemir, ziyaret sonrası "İnşallah yakın gelecekte Sarız’da termal otellerin ve seracılık faaliyetlerinin yürütüldüğü günlere hep birlikte kavuşacağız" ifadelerini kullanmıştı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Özdemir, ziyaret sonrası konuyu  Meclis gündemine taşıyarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı  Alparslan Bayraktar’a bazı sorular da yöneltti. 

Kayseri'de o ilçeye talih kuşu konmuştu! Bakanlık topu Valiliğe attı!

DEPREMLER SONRASI VATANDAŞIN ARAZİSİNDEN SICAK SU ÇIKTI
MHP'li Özdemir, “2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Kayseri ili Sarız ilçesi Kızılpınar mahallesinde bir vatandaşımızın bahçesinden sıcak su çıktığı ve yapılan ölçümlerde ilgili kaynaktaki su sıcaklığının 86 santigrat derece civarında olduğu tespit edilmiştir” dedi.
ÖZDEMİR, BAKANLIĞA ‘HANGİ YOLU İZLEYECEKSİNİZ?’ DİYE SORMUŞTU
Özdemir, bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a şu soruları yöneltip, cevap istedi: 
İlgili kaynakta yapılan ölçümler sadece sıcaklık derecesinin tespiti ile mi sınırlı kalmıştır? Kaynağın debisi, derinliği vs. gibi diğer ölçümler yapılmış mıdır? Bahse konu olan kaynağın jeotermal bir rezerv olarak tespitine dair bakanlığınızca rastlanmış herhangi bir bulgu var mıdır? Var ise bundan sonra bölgeye jeotermal yatırımların yapılabilmesi için bakanlığınızca hangi yollar izlenecektir?
BAKAN VALİLİĞİ İŞARET ETTİ
Bakan Bayraktar, Özdemir’in sorularına yanıt verdi ve topu Valiliğe attı. Bakan, “Söz konusu hususların ilgili Valilikler tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır” dedi.

Kayseri'de o ilçeye talih kuşu konmuştu! Bakanlık topu Valiliğe attı!

BAKAN’DAN SICAK SU YANITI
 İşte Bakan’ın konuyla ilgili olarak kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıt: 
Ülkemizde yüzey akıntısından enerji üretimi sağlayan elektrik üretim tesisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte hidroelektrik enerji potansiyelinin kullanılması yönündeki çalışmalara ilişkin konular Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün görev alanına girmekte olup konuya ilişkin ilgili Kurumdan bilgi alınmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir. 18/05/2005 tarihli ve 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun'da "akıntı" yenilenebilir enerji kaynakları arasında sayılmış olup bu kapsamda elektrik piyasası mevzuatında yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin çeşitli desteklere yer verilmektedir.
Bununla birlikte 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümleri ile bu Kanun kapsamında belirlenmiş ve belirlenecek jeotermal kaynakların aranması ve işletilmesi için ruhsat verilmesi, ruhsatların devredilmesi, sona erdirilmesi, yürürlük süresinin uzatılması, kaynağın ve çevrenin denetlenmesi, ruhsat alanlarında açılacak olan kuyuların izinleri, teknik sorumluların belirlenmesi gibi konularda yürütme yetkisi ilgili İl Özel İdareleri/Valiliklere verilmiş olup bu çerçevede söz konusu hususların ilgili İl Özel İdareleri/Valilikler tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.

Kayseri'de o ilçeye talih kuşu konmuştu! Bakanlık topu Valiliğe attı!