Kayseri'de o bölgedeki depremlerin sebebi sondajlar mı? Uzman yanıt verdi!

Kayseri'de son günlerde art arda meydana gelen depremler korkuturken, depremin merkez üssü olan bölgeler arasında yer alan Hacılar Karpuzsekisi ile ilgili dikkat çeken bir iddia gündeme taşındı. Bölgede yapılan sondajlar depremi tetikler mi?

Kayseri'de o bölgedeki depremlerin sebebi sondajlar mı? Uzman yanıt verdi!

Kayseri’de son günlerde art arda meydana gelen depremler korkuturken, depremin merkez üssü olan bölgeler arasında yer alan Hacılar Karpuzsekisi ile ilgili dikkat çeken bir iddia gündeme taşındı. 
Petrol, yeraltı suyu işletmeciliği ya da Kayseri’de son dönem depremlerin yaşandığı bölgedeki gibi karbondioksit işletmeciliği depremlerin sebebi olabilir mi? Konuyla ilgili olarak Jeoloji Mühendisleri eski İl Temsilcisi Adnan Evsen, Karpuzsekisi tarafında yeraltından karbondioksit çıkarmak için yapılan sondajlar depremin sebebi olabileceğini söyledi ve ekledi: Olsa bile en fazla 1 şiddetindeki depremin sebebi olabilir.
SONDAJLARLA DEPREMLERİN İLİŞKİSİ VAR MI?
Kayseri’nin Hacılar ilçesi Karpuzsekisi’nde karbondioksit için yapılan derin sondajlar depremin nedeni olabilir mi? Bu konuda dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Haber merkezimize yansıyan iddiaya göre bir vatandaş, “Depremlerin olduğu Hacılar Karpuzsekisi’nde karbondioksit almak için derin sondajlar yapılıyor, ruhsatlı mı ruhsatsız mı yapıldığını tam bilmiyorum ama derin sondajlar bunlar, bir sondaj 4-5 ay sürüyor. Depremlerin bunlarla ilgisi var mı bunu da bilmiyorum ama size bilgi vermek istedim. Şu da var biz çiftçi olarak sulama suyu için 100-150 m sondaj için izin alamıyoruz. KASKİ’nin içme ve kullanma suyu var, zarar verir diye izin vermiyor DSİ. Ancak bunlar nasıl izin alıyor? Nasıl sondaj yapıyor?”
Peki, petrol, yeraltı suyu işletmeciliği ya da Kayseri’de son dönem depremlerin yaşandığı bölgedeki gibi karbondioksit işletmeciliği depremlerin sebebi olabilir mi? 
Kayseri'de o bölgedeki depremlerin sebebi sondajlar mı? Uzman yanıt verdi: Olabilir, ama…
“ETKİSİ EN FAZLA 1 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLABİLİR”
Bu iddiaları Jeoloji Mühendisleri Kayseri eski İl Temsilcisi Adnan Evsen’e sorduk. Jeoloji Mühendisi Evsen, "Bu büyüklükte deprem oluşturamaz. Etkisi en fazla 1 büyüklüğünde olabilir" dedi. Evsen, şu ifadeleri kullandı: Karbondioksit işletmeciliği son 100-150 yıldan bu taraf var. Oysa  depremler binlerce  yıldan bu tarafa olmaya devam ediyor. Karbondioksit, petrol veya yer altı suyu işletmeciliği bu büyüklükte deprem oluşturamaz. Etkisi en fazla 1 büyüklüğünde olabilir. Doğal mineralli veya sıcak su ile soğuk su işletmeciliği ve mevzuatı farklıdır. Sıcak su ayrı soğuk su ayrı değerlendirilir.  Söz konusu yer Kayseri kentinin 2050 yılına kadar içme, kullanma ve endüstri suyu temin ettiği bir alandır. Bu alan korunaklı saha haline getirildi. Kimseye soğuk su ruhsatı verilmiyor. Aynı korunaklı alandan sıcak su ruhsatı MTA veya İl Özel İdaresi veya Büyükşehir Belediyesi tarafından verilebilir. Sonuç olarak Karpuzsekisi tarafında yeraltından karbondioksit çıkarmak için yapılan sondajlar depremin sebebi olsa bile en fazla 1 şiddetindeki depremin sebebi olabilir.
Kayseri'de o bölgedeki depremlerin sebebi sondajlar mı? Uzman yanıt verdi: Olabilir, ama…EN SON 2 GÜN ÖNCE 3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLMUŞTU?
Kayseri’de iki gün önce AFAD’dan alınan bilgiye göre, merkez üssü Kayseri’nin Hacılar ilçesine bağlı Karpuzsekisi Mahallesi olan 3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 5 kilometre derinlikte meydana gelen depremde ilk bilgilere göre olumsuz bir durum yaşanmadı. Bölgede önceki günlerde de yine farklı ölçeklerde depremler meydana gelmişti. 
Kayseri'de o bölgedeki depremlerin sebebi sondajlar mı? Uzman yanıt verdi: Olabilir, ama…