Kayseri'de hangi ilçe kaç Belediye Meclis üyesi çıkaracak!

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü eski Öğretim Görevlisi Dr Mustafa Dördüncü, Kayseri'de nüfusa göre hangi ilçenin kaç belediye meclis üyesi çıkaracağını hesapladı. Dördüncü, ayrıca belediye meclis üyesi seçilebilmek için oy şartlarını da tabloyla gözler önüne serdi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de hangi ilçe kaç Belediye Meclis üyesi çıkaracak!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümünde Öğretim görevlisi olarak da bir dönem görev yağan Dr Mustafa Dördüncü, 31 Mart yerel seçimlerine yönelik dikkat çeken bir hesaplama ortaya koydu. Dördüncü hangi ilçenin nüfusuna göre kaç belediye meclis üyesi çıkaracağından bağımsız adayların alması gereken oy oranlarına kadar siyasette hesap yapmakta zorlananların imdadına yetişti.

İşte Dördüncü'nün belediye hesabı

İşte siyasi parti ve bağımsız adaylara başarı dileklerini de ileten ‘Genel seçimde yüzde 7’ye inen baraj mahalli seçimde fiilen yüzde 10 oluyor. Bu adaletsiz’ dedirten Dr Mustafa Dördüncü’nün 5 maddede özetlediği ve aynı zamanda hazırladığı tabloyla da ortaya koyduğu o hesaplamanın detayları;
Belediye Meclis Üyeliğine seçilebilmek için oy şartları.
1. Seçim bölgesindeki geçerli oyun onda birinden en az 1 oy fazla oy alınması gerekmektedir.
2. 31 Mart 2024 seçimlerindeki geçerli oy sayısının şimdiden bilinmesi mümkün olamayacağı için Kayseri İlçelerindeki 2019 Mahalli seçimlerdeki geçerli oy sayıları örnek olarak alınmıştır.
3. Kayseri 2024 İlçe nüfuslarına göre çıkartacakları Belediye Meclis Üye sayıları tabloda verilmiştir.

Kayseri'de nüfusa göre hangi ilçe kaç Belediye Meclis üyesi çıkaracak! İşte detaylar

4. Kayseri İlçelerindeki 2019 Mahalli seçimlerdeki geçerli oy sayılarına göre siyasi partilerin ve bağımsız adayların oy miktarları tablodaki kırmızı sütunda belirtilen oy miktarının en az 1 oy fazlası olmak zorunda ve 2024 yılı için geçerli oyların netleşmesiyle bu rakamlar da netleşebilecektir.
5. Bu oy miktarını elde eden partiler ve bağımsız adaylar seçildi anlamına gelmemektedir. Bu oy miktarını geçen partiler ve bağımsız adaylar meclis üyeliği değerlendirilmesine alınacaklardır anlamına gelmektedir ki bu safhadan sonra bu barajı geçen parti ve bağımsız adaylar arasında D'Hondt yöntemi uygulanarak seçilmeyi hak eden meclis üyeleri netleşecektir.