Kayseri'de 'kör yılan' diye bilenen canlı aslında yılan değilmiş!
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, dış görünüşü nedeniyle yılanla karıştırılan oluklu kertenkele hakkında vatandaşlara çağrıda bulundu.
Kayseri’de bağ, bahçe ve tarlalarda vatandaşların bacakları olmadığı için yılan sandığı ve yerel dilde "kör yılan" adını verdiği oluklu kertenkele için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü önemli bir uyarı yayınladı. Yapılan resmi açıklamada, görünüşüyle ürküten bu canlının insanlara karşı hiçbir tehdit oluşturmadığı, bünyesinde zehir taşımadığı ve tamamen zararsız olduğu açıklandı.
Bağınızda görürseniz dokunmayın
Oluklu kertenkeleler Türkiye'de en yoğun olarak Ege, Akdeniz ve Marmara gibi kıyı bölgeleri ile nemli çalı altı alanlarda görülseler de Kayseri de dahil olmak üzere İç Anadolu Bölgesi'nin kırsal, taşlık, vadi yamaçları ve otluk alanlarında varlık gösteriyorlar. Taş altlarında ve çalı aralarında sıkça rastlanan oluklu kertenkeleler, aslında tarladaki ürünlere zarar veren çekirge, salyangoz ve fare gibi zararlıları yiyerek besleniyor.
Doğa için faydalı bir türdür
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise, "Oluklu kertenkele, her ne kadar yılana benzeyen görünümüyle dikkat çekse de zararsız hatta doğa için faydalı bir türdür.
Bir vatandaşımız tarafından görüntülenen oluklu kertenkele, görünümü nedeniyle zaman zaman yılanlarla karıştırılabiliyor. Ancak bu canlı, insanlara karşı herhangi bir tehdit oluşturmuyor ve doğal yaşamın önemli parçalarından biri olarak ekosisteme katkı sağlıyor.
Doğada karşılaştığımız her canlıyı görünüşüne göre değerlendirmemek, türleri tanımak ve yaşam alanlarını korumak, doğayla uyum içinde yaşamanın en önemli adımlarından biri." ifadelerine yer verdi.