Kayseri'de kaç Suriyeli kaç Afgan yaşıyor!

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala siyasi tartışmalarda tüm hızıyla sürüyor. Cumhur ve Millet İttifakını karşı karşıya getiren konuların başında da mülteciler geliyor. Peki Kayseri'de kaç Suriyeli, kaç Afgan yaşıyor? Detaylar Kayseri Olay Haber Merkezinin hazırladığı Kayseri haber bültenimizde...

Kayseri'de kaç Suriyeli kaç Afgan yaşıyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

28 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ikinci tur oylaması öncesi sığınmacı tartışması da artarak devam ediyor. Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, göreve gelmesi halinde sığınmacıları ülkelerine göndereceklerini ifade edince gözler yeniden mülteci rakamlarına çevrildi. Peki Kayseri’de durum nasıl? Kentte kaç Suriyeli var?
Kayseri'de kaç Suriyeli kaç Afgan yaşıyor!
KAYSERİ’DE SURİYELİ NÜFUSU 13 İLÇEDEKİ NÜFUSTAN FAZLA
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığının geçtiğimiz yıla ait verilerine göre Kayseri’de yaşayan Suriyeli sayısı da 17 Mayıs itibariyle 83 bin 64 kişi. Bu kent nüfusunun yüzde 5.32'sine denk geliyor. Buna göre, Kayseri’de yaşayanların dağılımında Suriyeliler, ikinci sıraya yerleşti. Bu rakam, merkez ilçeler hariç en büyük ilçe olan Develi'nin nüfusundan bile fazla olarak ifade ediliyor. 
Kayseri'de kaç Suriyeli kaç Afgan yaşıyor!
'ŞEHİR HASTANESİNDE DOĞAN BEBEK SAYIMIZ 6.690 SURİYELİLERİN NÜFUSU 80 BİN, DOĞAN BEBEK SAYISI 3.473'
Kayseri’deki Suriyeli tartışması Meclis gündemine de taşınmıştı. Meclis’te CHP 27’nci dönem Milletvekili Çetin Arık, “Bizim insanımız çocuk sahibi olmaya korkarken kevgire dönen sınırlarımızdan binlerce sığınmacı geliyor ve doğurganlık hızları da 5,8. Bakın, TÜİK rakamlarına göre bizim tam 5 katımız” ifadelerini kullanmıştı. Meclis’te Kayseri örneği veren Arık, “Kayseri’de nüfusumuz 1,5 milyon, 2021 yılında Şehir Hastanesinde doğan bebek sayımız 6.690; Suriyelilerin nüfusu 80 bin, doğan bebek sayısı 3.473; tam yarımız. Yine resmî rakamlara göre bugün ülkemizde eğitim çağında mülteci çocuk sayısı 1 milyon 272 bin 691. Bunların çoğu da eğitime ulaşamamış. Şimdi, demografik yapımız bozulmuyor mu?” ifadelerini kullandı. İktidara da yüklenen Arık, “Hamaset yapmayın, düğünlerde ‘3 çocuk, 5 çocuk; gerisi garip’ demeyin. Çocuklara iş bulun, aş bulun diyorum; aş bulun da millet çoluğunu çocuğunu evlendirsin” dedi.
Kayseri'de kaç Suriyeli kaç Afgan yaşıyor!AK PARTİLİ TAMER: KAYSERİ'DEKİ DEMOGRAFİK YAPI KESİNLİKLE BOZULMAZ!
CHP’li vekilin bu yöndeki sözlerinin ardından konuşan AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer ise, artan Suriyeli rakamlarıyla ilgili olarak “Kayseri'deki demografik yapının kesinlikle bozulmayacağını ifade etmek isterim” dedi.  Tamer, şunları söyledi: Kayseri demografik yapı açısından 1,5 milyon 1 milyon 517 bin, şu andaki nüfusu, bunun 101 bini yabancılardan oluşuyor; 83.635'i geçici koruma altındaki Suriyeliler,  ikamet izni verilenler 7.773 ve uluslararası korumada 10.152 kişi yaşıyor. Bu anlamda Kayseri, Orta Anadolu'nun yıldız bir şehri, Orta Anadolu'da parlayan ve sanayisiyle, 5 üniversitesiyle, birlik beraberlik içerisinde Türkiye ekonomisine damga vuran bir şehir. Dolayısıyla Kayseri'deki demografik yapının kesinlikle bozulmayacağını buradan ifade etmek isterim” diye konuştu.
Kayseri'de kaç Suriyeli kaç Afgan yaşıyor!
KAYSERİ’DE KAÇ SURİYELİ KAÇ AFGAN YAŞIYOR?
Diğer yandan Suriyeliler kadar Afganlar’da tartışma konusu. Peki Kayseri’de kaç Afgan yaşıyor.  Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (ARSA) yetkililerinin bit süre önce yaptıkları açıklamalara göre Kayseri’de yaklaşık 5 bin civarında Afgan yaşıyor. Afgan göçmenlerin en fazla yaşadığı mahalleler ise dernek yöneticilerince, Mevlana, Saabiye Fevzi Çakmak, Gevher Nesibe Mahallesi, Küçükmustafa Mahalleleri, Danişment olarak ifade ediliyor. 
Kayseri'de kaç Suriyeli kaç Afgan yaşıyor!
TÜRKİYE’DE KAÇ SURİYELİ VAR?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye genelindeki  Suriyeli sayısını Şubat ayında 3 milyon 506 bin 784 olarak açıklamıştı. 
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtuşmuş da konuyla ilgili olarak önceki gün yaptığı açıklamada “Türkiye’de resmi rakamlarla 4 milyon 994 bin Suriyeli var” demişti. Muhalefet ise Türkiye’deki Suriyeli sayısının 10 Milyondan fazla olduğunu iddia ediyor.
İLLERE GÖRE SURİYELİ SAYISI VE İL NÜFUSUNA ORANI
Kayseri'de kaç Suriyeli kaç Afgan yaşıyor!
‘TÜRKİYE’DE 1,5 MİLYON AFGAN VAR’
Türkiye’ye yönelik düzensiz göç dalgasında Afganlar birinci sırada olarak ifade ediliyor.  Şu an resmi kayıtlara göre Afgan sayısı 7 binler seviyesinde belirtiliyor. İstanbul'un Zeytinburnu ilçesini ziyaret ederek, esnaf ve vatandaşlarla görüşen Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ’ın konuştuğu Özbek asıllı bir Afgan esnaf ise bu rakamın aksine "5 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Burada Afganlara yardım eden bir dernekte çalıştım ve kayıt tuttum, Türkiye’de 1,5 milyon Afgan var” ifadelerini kullanmış, bu haberde dikkat çekmişti.