Kayseri'de kabak çekirdeğinde şaşırtan gelişme! Atığı bile değerlendirilecek

Develi'de kabak çekirdeği üretiminde yeni nesil kurutma yöntemi denenirken, üretim sonrası ortaya çıkan çekirdeğin dış zarının çevreci bir malzemeye dönüştürülmesi gündeme geldi.

Ekim ayında artan yağışlarla birlikte kabak çekirdeği üreticileri farklı kurutma yöntemleri arayışına yöneldi. Ürünün hasadı sonrası en önemli safhası olan kurutma aşaması, özellikle son günlerde meydana gelen yağışlar nedeniyle çiftçiler çareyi kurutma tesislerinde buldu.

Kayseri'de kabak çekirdeğinde şaşırtan gelişme! Atığı bile değerlendirilecek

Yeni nesil kurutma makine

Araştırmacı yazar Nezir Ötegen’in paylaşımına göre, Kayseri’nin Develi ilçesine bağlı Ayvazhacı köyünde kabak çekirdeği üreticiliği yapan Sait Millidere, Konya merkezli EKÇE Makine tarından üretilen yeni nesil kurutma makinesini kullanmaya başladı.

‘30 ton civarında rekolte bekliyorum’

Köyde bulunan 50 ila 60 çiftçinin çerezlik kabak ekimi yaptığını belirten Sait Millidere, “Sadece ben 300 dekar alanda kabak ekimi yaptım ve yaklaşık 30 ton civarında rekolte bekliyorum. Ürünü geleneksel yöntemlerle kurutabilmek için 3 bin metrekare çadır aldım; ancak işçilik ve çadır masrafları üretim maliyetlerimizi büyük oranda artırıyor. Makine ile kurutma yapıldığında hektolitre bazında yüzde 20 ila yüzde 30 oranında daha yüksek verim elde ediliyor" dedi.

Köydeki diğer kabak çekirdeği üreticisi Ahmet Şahin ise işçilik maliyetinin yüksekliğine değindi.

Kayseri'de kabak çekirdeğinde şaşırtan gelişme! Atığı bile değerlendirilecek

‘Çekirdek tekrardan ekilebilir’

Üretici firma temsilcisi Murat Eker ise, yeni nesil kurutma makinesinin ısı ile değil hava ile çekirdeği kuruttuğuna dikkat çekti. Üretici firma temsilcisi Eker, hava ile kurutma sistemi sayesinde çekirdek içerisindeki asit yağları ve protein değerlerini bozmadan çekirdeğin tekrardan ekilebilir kıvamında kurutma yaptığı için tercih edildiğini belirtti.

‘Yenilenebilir plastiğe dönüştürülebilir’

Kabak üreticileri ile tele konferans sistemi ile iletişime geçen Develili Profesör Dr. Murat Kaya ise, kabak çekirdeği üstündeki halk arasında tüycük diye tabir edilen sıvı zar, kurutulduktan sonra elde edilen biyolojik malzemelerin önemli bir yenilenebilir plastiğe dönüştürülebileceğinin altını çizdi. Ayrıca Kaya tüycüklerin laboratuar ortamında incelenmek üzere toplandığını da belirtti.

Kayseri'de kabak çekirdeğinde şaşırtan gelişme! Atığı bile değerlendirilecek

‘İnsanlık ve diğer canlılar için giderek büyüyen bir sorun’

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı, Develili Prof. Dr. Murat Kaya, plastik kirliliğinin insanlık ve diğer canlılar için giderek büyüyen bir sorun olduğuna dikkat çekerek çevre açısından oluşturabileceği risklere de değindi. Kaya, bu sorunun çözümü için kabak çekirdeği dış zarından elde edilecek doğal biyokapların, petrol temelli plastiklere alternatif olabileceğini belirtti. 

Yeni nesil kurutma makinesinin deneme kurutması esnasında Ayvazhacı köyü Muhtarı Hasan Navruz ve kabak üreticisi çiftçiler de hazır bulundu.