Ezberden uzak, yeni nesil eğitim modeli Kayseri'de

Ezberden uzak, yeni nesil eğitim modeli Kayseri'de başlıyor. Kayseri'de 5 eğitim kurumunda uygulanacak modelin ayrıntıları Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bültenimizde...

Ezberden uzak, yeni nesil eğitim modeli Kayseri'de
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Ezberden uzak, yeni nesil eğitim modeli Kayseri'de başlıyor. Kayseri İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Temel Eğitim ve Ortaöğretim Genel Müdürlükleri tarafından desteklenen Harezmi Eğitim Modeli'ni il genelinde 5 eğitim kurumunda uygulayacak.

Kayseri İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabında; 'Temel Eğitim ve Ortaöğretim Genel Müdürlükleri bünyesinde 27 pilot il, her kademeden de 115 okul, ilimiz genelinde ise 5 eğitim kurumunda uygulanmaya başlayacaktır.' bilgisini paylaştı. Model, 2023-2024 eğitim öğretim yılı şubat ayında uygulanmaya başlayacak. 

Kayseri'de eğitimde yenilik: Harezmi Eğitim Modeli!

Harezmi Eğitim Modeli, çocukların oyun tasarımı ile eğlenerek üreten öğrenmelerine odaklanır. Bu şekilde, öğrenciler hem eğlenerek üreten kendini sürekli kendilerini geliştirirler. Bu modelde etik ve ahlaki değerler de ön plandadır. Öğrencilere etik ve ahlaki değerleri benimsemeleri ve uygulamaları öğretilir.

Harezmi Eğitim Modeli Nedir?

Harezmî Eğitim Modeli, çocukların teknolojiyi kullanarak nasıl üretebileceklerini keşfetmelerinin yanında; güvenli, etik ve ahlaki değerleri özümseyerek, bilimsel araştırma yöntemleri ile belirlediği süreci, öğretmenleri ile değerlendirip güncelleyen yapıda İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geliştirilmiş bir eğitim modeldir. Eğitimin diğer süreçlerini doğrudan ve nitelikli etkide bulunduğu için genel bir eğitim modeli olarak da ele alınabilir. Öğrencilerin günlük, gerçek yaşam problemlerini tanımlayıp, çözmek üzere algoritma tasarlayan, adım adım bu sorunun nasıl çözüleceğini belirleyip programlamanın gücünden faydalanarak yenilikçi fikirler üretme sürecidir. Modelin zemininde beş ana başlık mevcuttur. Bilgisayar bilimi öğretiminin Sosyal Bilim dalı ile bütünleştirilen, Bilgi İşlemsel Düşünme becerisinin hayata adapte edildiği, Programlama ve Öğretim araçlarının etkin kullanıldığı, disiplinlerarası yaklaşımı yeniden yorumlayarak farklı disiplinlerin eş değerde yer aldığı işbirliğini benimseyen, Robotik ve Oyun tasarımı ile eğlenerek üreten, kendini sürekli güncelleyen bir eğitim modelidir.
 

Kayseri'de eğitimde yenilik: Harezmi Eğitim Modeli!

Harezmi Eğitimi İçeriği

Birçok akademisyen ve okul öğretmenlerinin bir araya gelerek oluşturdukları bu sistemde öğrenciler ilk olarak bilgisayarda kodlama yapmayı öğreniyor. Öğrendikleri kodlama sayesinde bilgisayardan hayal güçlerine göre istedikleri üretimi yapabiliyorlar. Üstelik bu eğitimler sırasında danışabilecekleri, bilgi alabilecekleri tüm branşların öğretmenleri bir arada bir sınıfta oluyor. Böylelikle öğrenci üretmek istediği projede ihtiyacı olan tüm bilgiye öğretmenlerinden edinebiliyor. Bu durum sayesinde hem öğrencilerin hayal gücü genişliyor, hem keşfediyor, hem öğreniyor, hem de başarabilmenin verdiği özgü en ile kendini daha çok geliştirebilir. Öğrencilerden alınan geri dönüşler bakıldığında öğrencilerin ürettiği için kendilerine olan güvenlerinin artmasıyla diğer derslerinde de daha fazla başarı elde edebildikleri gözlemlendi.

Hârezmî Eğitim Modeli; Bilgisayar Bilimleri, Fen ve Matematik Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sanat ve Tasarım ile Spor Bilimleri alanlarında disiplinlerarası düşünebilen, ezberden ve monotonluktan uzak, düşündüklerini becerileri ile hayata geçirebilen, sanatla bilimi, bilimle sosyal hayatı bütünleştirebilen, geleceğimizin teminatı çocuklarımızı çağın yeniliklerine millî ve manevi değerler ile adapte etmeyi hedefler. 

Kayseri'de eğitimde yenilik: Harezmi Eğitim Modeli!
Hârezmî eğitim modelinin öğrenciler açısından genel amacı; yaşam problemlerini tanımlayarak bunlara yenilikçi ve etkili çözümler üretmek üzere Ar-Ge yöntemlerini işbirlikçi olarak uygulamaları sürecinde algoritmik düşünme, bilişsel ve üst bilişsel, sosyal-duygusal ve pratik ve fiziksel becerilerini geliştirmeleridir. Bu model, öğrencileri yaşam boyu öğrenmeye teşvik ederek teknolojiyi güvenli, etik ve ahlaki değerleri gözeterek üretim için kullanmaları konusunda bilinçlendirerek gerekli yetkinlikleri kazandırmayı hedefler.

Kayseri'de eğitimde yenilik: Harezmi Eğitim Modeli!