Kayseri'de 'eğitimde yasak' tepkisi
Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal, 'Eğitimi tek tipleştiren, öğretmeni denetim altına alan MEB genelgesini kabul etmiyoruz' açıklaması yaptı.
Milli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim ve öğretim yılına yönelik olarak genelge yayımlandı. Yeni yılda uygulanacak kuralların sıralandığı genelgede öğretmenlerin önlük giyeceğinin belirtilmesi dikkat çekti. 14 Eylül Pazartesi sabahı çalacak olan ders zili öncesi tartışmalar alevlendi. Buna göre okullarda cep telefonu, dış kaynak yasaklanacak. Okullarda gerçekleştirilecek tören, kutlama, anma günü, mezuniyet ve benzeri etkinliklerde kullanılacak müzik, video, broşür, pankart ve diğer materyaller yönetmelik hükümleri doğrultusunda onaya sunulacak.
Eğitim Sen Şube Başkanı Ünsal'dan tepki
bu ve benzeri uygulamaların hayata geçeceği yeni eğitim öğretim yılı öncesinde sendikalar da alınan yasak kararlarına tepki gösterdi. KESK'e bağlı Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal, 'Eğitimi tek tipleştiren, öğretmeni denetim altına alan MEB genelgesini kabul etmiyoruz' dedi.
‘Öğretmenlerin ihtiyacı önlük değil! İnsanca yaşamak’
‘Eğitim Sen olarak yıllardır altını çiziyoruz, eğitim iktidarların kendi siyasal ve ideolojik hedeflerine göre biçimlendireceği bir alan değildir’ diyen Ünsal, ‘Öğretmenlerin ihtiyacı önlük talimatı değil; insanca yaşayabilecekleri ücret, güvenceli çalışma, mesleki itibar ve mesleki özerkliktir. Okulların ihtiyacı daha fazla proje, platform ve bürokratik veri girişi değil; yeterli bütçe, yeterli öğretmen, kadrolu yardımcı personel ve güvenli eğitim ortamlarıdır’ şeklinde konuştu.
‘Çocukların ihtiyacı tek tip eğitim değil’
Ünsal, açıklamasında çocukların ihtiyacının, kendilerine ne düşüneceklerinin öğretildiği, ideolojik yönlendirmeye ve tek tipleştirmeye dayalı bir eğitim sistemi değil; bilimsel bilgiye ulaşabildikleri, düşünmeyi, sorgulamayı, eleştirmeyi ve üretmeyi öğrenebildikleri, farklılıkların eşit ve özgür biçimde var olabildiği, demokratik katılımı ve birlikte yaşamı esas alan özgür ve demokratik bir eğitim ortamı olduğunu söyledi.
Bakanlığa çağrı yaptı
Milli Eğitim Bakanlığına çağrı yapan Ünsal, şunları söyledi: MEB’e çağrımız nettir: Öğretmenlerin kıyafetinden başlayarak okul yaşamının her ayrıntısını merkezden kontrol etmeye çalışmak yerine eğitim emekçilerinin sesini dinleyin. Norm fazlası sorununu öğretmenleri resen atamalarla yerinden ederek ya da alanları dışında görevlendirerek değil, öğretmen ihtiyacını, okul ve derslik sayılarını, öğrenci mevcutlarını ve alan ihtiyaçlarını esas alan sağlıklı bir norm kadro planlamasıyla çözün. Okulların bütçe ve personel ihtiyacını kamusal kaynaklarla karşılayın. Öğretmen açığını kadrolu ve güvenceli atamalarla giderin'


