Kayseri'de çocuğu kreşe giden aileler dikkat! Kurallar değişti
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikle, Kayseri'de hizmet veren kreş ve gündüz bakımevlerinde standartlar yeniden düzenlendi.
Kayseri'de çocuklarını kamu kurumları ve belediyelere bağlı kreş ve gündüz bakımevlerine gönderen aileleri yakından ilgilendiren önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan "Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanununa Göre Açılacak Kreş ve Gündüz Bakımevleri Hakkında Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girerken, yeni düzenlemeyle birlikte Kayseri'de hizmet veren kamu kreşleri ve gündüz bakımevlerinde güvenlik, denetim, personel yeterliliği ve hizmet standartlarına ilişkin yeni kurallar uygulanacak. Yönetmelikle çocukların güvenliğini riske atan durumlara karşı yaptırım ve kapatma hükümleri de devreye alınacak.
Çocukların güvenliği için yeni standartlar getirildi
Yönetmelikle birlikte kreş ve gündüz bakımevlerinin fiziki şartları, kapasite düzenlemeleri, yangın güvenliği önlemleri, sivil savunma planları, eğitim programları ve beslenme standartları yeniden düzenlendi. Ayrıca kuruluşlarda görev yapacak müdür, müdür yardımcısı, grup sorumlusu, çocuk bakıcısı ve diğer personelin niteliklerine ilişkin kriterler de netleştirildi.
Özellikle çocukların güvenliğini tehdit edebilecek merdiven, pencere, radyatör, oyun alanları ve diğer riskli alanlarda gerekli önlemlerin alınması zorunlu hale getirildi.
Denetimler sıkılaştırılıyor
Yeni düzenleme kapsamında kreş ve gündüz bakımevleri, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından yılda en az bir kez denetlenecek. Gerekli görülmesi halinde Bakanlık tarafından da denetimler gerçekleştirilecek. Eğitim programlarının uygulanması ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından takip edilecek.
Kuruluşlarda hizmet alan çocuklar ile görev yapan personele ilişkin bilgiler, Bakanlığın merkezi bilişim sistemi üzerinden kayıt altına alınacak ve düzenli olarak izlenecek.
Ağır ihlallerde kapatma uygulanacak
Denetimlerde tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için kuruluşlara belirli süreler verilecek. Ancak verilen sürelere rağmen eksikliklerin giderilmemesi halinde kuruluşların faaliyetleri durdurularak kapatma işlemi uygulanabilecek.
Öte yandan çocuklara yönelik fiziksel, psikolojik, ekonomik veya cinsel istismar, tehdit ve baskı gibi ağır ihlallerin tespit edilmesi halinde kuruluşlar hakkında doğrudan kapatma kararı alınabilecek. Açılış izni olmadan faaliyet gösteren veya gerçeğe aykırı belge sunduğu belirlenen kuruluşlar da kapatılacak.
Bakan Göktaş'tan açıklama
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yeni yönetmeliğin çocukların güvenliği ve hizmet kalitesinin artırılması açısından önemli bir adım olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Kamu kurum ve kuruluşları tarafından milletimize hizmet vermek üzere hayata geçirilen ve geçirilecek kreş ve gündüz bakımevlerinin açılış, izin ve faaliyet süreçlerini netleştirdik. Çocuklarımızın güvenliği, sağlığı ve gelişimini koruyacak fiziki ve kurumsal standartları belirledik. Kurum personelinin niteliklerine ilişkin kriterleri düzenledik. İl müdürlüklerimiz aracılığıyla düzenli izleme ve denetim sistemlerini devreye aldık. Evlatlarımızın güvenliğini riske atan durumlar için yaptırım ve kapatma hükümlerini getirdik. Kuruluşlara, personele ve hizmet alan çocuklarımıza ilişkin verilerin merkezi bilişim sistemi üzerinden takip edilmesini sağladık. Güzel yavrularımıza ve büyük Türkiye ailemize hayırlı, uğurlu olsun."
