Kayseri'de çiftçi isyanı! Oda Başkanları: Sadaka istemiyoruz!

Kayseri'de faaliyet gösteren ilçe Ziraat Odaları Başkanları bir araya gelerek, açıklanan hububat fiyatlarına tepki gösterdi. Oda Başkanları yaptıkları açıklamada, belirlene ücretlerin kabul edilemez olduğunu belirterek, 'Çiftçi sadaka istemiyor' ifadelerini kullandı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de çiftçi isyanı! Oda Başkanları: Sadaka istemiyoruz!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

2024 yılı buğday ve arpa alım fiyatları bir süre önce açıklandı. Buna göre ekmeklik buğday 9.250, makarnalık buğday 10.000, arpa 7.250 TL olarak alım yapılacak. Ancak bu fiyatlar tepkileri de beraberinde getirdi. 

Hangi Oda Başkanları bildiriye imza attı?

Kayseri’de bir araya gelen Tomarza Ziraat Odası Başkanı Sami Nalbant, Melikgazi Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çelebi, Develi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Murat ve Bünyan Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özsolak açıklanan hububat alım fiyatlarına tepki gösterdiler.

Kayseri'de çiftçi isyanı! Oda Başkanları: Sadaka istemiyoruz!

Enflasyona dikkat çeken Başkanlar: Bu akla mantığa sığmaz! Örneği yok

Başkanlar, ortak açıklama yaparak çiftçilerin beklentisini gündeme taşıdılar. Yapılan ortak açıklamada artan enflasyona dikkat çekilerek, ‘2024 yılı TMO tarafından açıklanan hububat alım destekleme fiyatları çiftçilerimizi hayal kırıklığına uğratmış ve mağdur etmiştir. Ülkemizde yüzde 70'e varan enflasyonun olduğu çiftçilerimizin girdi maliyetlerinin yüzde 100 ü aştığı dönemde, yüzde 3 arpaya, yüzde 12'de Buğday fiyatlarına verilen artış akla ve mantığa sığmaz. Ülkemizde üretim sektörünün hiçbirinde buna benzer örneği yoktur. Herkes maliyetlerine göre fiyat artışı yapmaktadır. Her türlü zor iklim şartlarında don, dolu, kuraklık ve doğal afetlere rağmen riskli ortamda da hiçbir sektör üretim yapmaz. Sadece çiftçilerimiz her türlü zor şartlar altında üretimine devam etmektedir. Yaşadığımız Pandemi döneminde gıdanın ne kadar önemli olduğunu söylesek de bugün bunları unutmuşuz. Biz dört oda başkanı olarak da 13 Mayıs'ta TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ile görüşerek ürünlerin maliyet hesabını ve bunların göz önünde tutularak artı refah payı eklenip taban fiyatların buna göre açıklanması hakkında görüştük. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününde de Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin düzenlemiş olduğu danışma kurulu toplantısın da maliyet hesapları Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı' ya toplantıda iletildi. Maalesef açıklanan fiyatları da gördüğümüz de bunların dikkate alınmadığını görüyoruz’ denildi.

Çiftçilerimiz sadaka değil emeğin ve alın terinin karşılığını istiyor

Ortak açıklamada ayrıca ‘Çiftçilerimiz sadaka değil emeğin ve alın terinin karşılığını istiyor’ ifadelerine de yer verilerek, şu ifadeler kullanıldı: Bizlerde çiftçinin temsilcileri olarak açıklanan hububat alım destekleme fiyatlarını kabul etmiyoruz. Çiftçilerimizin üretimini sürdürebilmeleri için Savunma Sanayin de olduğu gibi gıdada da yerli ve milliliğin önemini dikkate alınarak açıklanmış olan Arpa ve Buğday fiyatların enflasyon ve girdi maliyetleri göz önüne alınıp yeniden hesaplanarak artı refah payı eklenip güncellenmesini hükümetimiz ve Sayın Cumhurbaşkanımızdan saygılarımızla bekliyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

İşte Oda Başkanlarının tepkilerini dile getirdiği o bildiri ve atılan imzalar

Kayseri'de çiftçi isyanı! Oda Başkanları: Sadaka istemiyoruz!