Kayseri'de asırlık lezzet: Gacer ekmeği

Kayseri'nin sadece Develi ilçesinde yetişen Gacer ata buğdayı, Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvuru sonrasında 'Develi Gaceri' adı altında tescil edilmişti. Adını sıkça duyduğumuz gacerin faydaları nelerdir? Gacer buğdayından neler yapılır? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de asırlık lezzet: Gacer ekmeği

Kayseri'nin Develi ilçesinde ekimi yapılan genetiği bozulmamış ata tohumu olarak bilinen "gacer" buğdayı "Develi Gaceri" adıyla tescil edilmişti. 
Gacer buğdayı nedir?
Kaplıca buğday grubuna giren 28 kromozomlu tahıl, Kayseri ve çevresinde "gacer" ismiyle biliniyor. Buğdayın atası olarak bilinen en eski buğday türlerinde bir tanesidir Gacer buğdayı, İç Anadolu bölgesinde yetiştirilen buğdayıgacer sağlıklı beslenmek isteyenlerin öncelikli tercihleri arasına girdi. Bunun sebebi on bin yıllık geçmişi ve değişmeyen kromozom yapısıyla GDO'ya meydan okumasıdır.
Gacer tohumu nedir?
Kayseri Develi ilçesinde yetiştirilen Gacerbuğdayından elde edilen, gacer unu geleneksel yöntemlerle taş değirmende öğütülmüştür. 
Gacer buğdayından neler yapılır?
Develi ilçesiyle adı özdeşleşmiş, yörede pirinç ve bulgurun yerine kullanılan gacerden pilav, çorba, unundan ekmek ve kek, nişastasından helva yapılıyor.
Bütün bunların yanında Kayseri’de gacer ekmeği ön plana çıkıyor. Gacer ekmeği, sofralara lezzet katıyor. Peki bu sağlıklı lezzet nasıl yapılıyor? Tarifini Kayseri Olay olarak sizler için derledik.Kayseri'de asırlık lezzet: Gacer ekmeği

Malzemeler:
Gacer unu 
Bir miktar su
Çok az miktarda maya  
Peki gacer ekmeği nasıl yapılır?
Derince bir kabın içerisine gacer ununu alın. Üzerine az miktarda tuz ve maya ilave edin. Elinize yapışana kadar yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru bezelere ayırın.Bezelerin üzerine bir örtü kapatarak 1 saat dinlendirdikten sonra ekmeğinizi pişirin. Gacer ekmeği diğer ekmekler gibi yüksek ısıda pişmez.
Diğer yandan yüksek lif oranı ve kolay hazmı dolayısıyla tercih edilen ekmek, Kayseri Büyükşehir Belediyesinin kent ekmek büfeleri ile Develi ilçesindeki bir fırında satılıyor.