Kayseri'de 26.312.979 ton altın buldular!

Kayseri'de görünür altın rezervi miktarı belli oldu. Buna göre kentte beyan edilen görünür rezerv miktarının 26.312.979 ton olduğu ifade edildi. Detaylar Kayseri Haber bülteninde.

Kayseri'de 26.312.979 ton altın buldular!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de altın madeni sahalarında tespit edilen rezervlere yönelik çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda 3 işletme ruhsatının çalışma yaptığı kentte tespit edilen toplam altın rezervi ortaya çıktı. 

BEYAN EDİLEN ALTIN MİKTARI NE KADAR?

Buna göre, Kayseri 'de altın üretimine yönelik toplamda 3 adet işletme ruhsatı bulunuyor.  Tespit edilen toplam altın rezervi ile ilgili olarak 2022 yılı faaliyetlerinin ibraz edildiği İşletme Faaliyet Raporlarında ruhsat sahiplerince beyan edilen görünür rezerv miktarlarının tüvenan olarak 26.312.979 ton olduğu dile getirildi. 

Kayseri'de 26.312.979 ton altın buldular!

KAYSERİ'DE GÜNLÜK ORTALAMA NE KADAR ALTIN ÇIKARILIYOR?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar,  Kayseri ile ilgili olarak “Ruhsat sahipleri tarafından Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MAPEG) verilen İşletme Faaliyet Raporundaki rezervler tüvenan olarak beyan edildiğinden verilen rezerv miktarı metal altın miktarını yansıtmamaktadır” dedi.
Diğer yandan Himmetdede ve Develi maden sahalarıyla ilgili merak edilen bir diğer ayrıntı da gün yüzüne çıktı. İki maden sahasında 2022 yılında toplam 3,39 ton altın üretildiği ve bunun da günlük ortalama 9,3 kg altına denk geldiği kaydedildi.

Kayseri'de 26.312.979 ton altın buldular!

BAKAN’DAN ALTIN AÇIKLAMASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar,  MHP Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir’in altın madeni sorularına şu yanıtı verdi: 3213 sayılı Maden Kanunu'nun 29'uncu maddesinin 4'üncü fıkrası gereği ruhsat sahiplerince her yıl Nisan ayının sonuna kadar bir önceki yılın faaliyet bilgilerinin verilmesi zorunlu olup günlük üretim miktarları Bakanlığımız bağlı kuruluşu Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) kayıtlarında bulunmamaktadır. Bu nedenle söz konusu ruhsat sahipleri tarafından verilen 2022 yılına ait işletme faaliyet raporlarındaki beyanlar baz alınmıştır. Bununla birlikte bir maden ocağında, özellikle de metalik madenlerde işletme verimi ve tenor ocak içerisinde farklılık göstermekte, ayrıca işletme faaliyetleri devam ederken sahada arama ve rezerv geliştirme çalışmaları da yürütüldüğünden görünür rezerv miktarı değişebilmektedir. Bu bağlamda Ruhsat sahipleri tarafından MAPEG'e verilen İşletme Faaliyet Raporundaki rezervler tüvenan olarak beyan edildiğinden verilen rezerv miktarı metal altın miktarını yansıtmamaktadır. Bu bilgiler ışığında; Himmetdede Mahallesinde faaliyet gösteren ruhsat sahibi tarafından verilen 2022 yılı İşletme Faaliyet Raporunda 4.976.767,47 ton tüvenan altın üretim yapıldığı, ortalama tenörünün 0,51 gr/ton olduğu, yapılan üretimler neticesinde 1,69 ton altın (metal) elde edildiği beyan edilmiş; Develi ilçesinde faaliyet gösteren ruhsat sahibi tarafından verilen 2022 yılı İşletme Faaliyet Raporunda 6.832,743,00 ton tüvenan altın üretimi yapıldığı, ortalama tenörünün 1,85 gr/ton olduğu, yapılan üretimler neticesinde 1,70 ton altın (metal) elde edildiği beyan edilmiştir. Bu bağlamda söz konusu iki sahadan 2022 yılında toplam 3,39 ton altın üretildiği ve bunun da günlük ortalama 9,3 kg altına denk geldiği söylenebilmektedir. Kayseri 'de tespit edilen toplam altın rezervi ile ilgili olarak; Kayseri ili dahilinde altın üretimine yönelik toplamda 3 adet işletme ruhsatı bulunmakta olup 2022 yılı faaliyetlerinin ibraz edildiği İşletme Faaliyet Raporlarında ruhsat sahiplerince beyan edilen görünür rezerv miktarları 2022 yılı sonu itibariyle tüvenan olarak 26.312.979 ton'dur.

 

Kayseri'de 26.312.979 ton altın buldular!

ALTIN ARAMA SAHALARINI SORMUŞTU
MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Bakan Bayraktar'a, Develi ve Himmetdede altın madeni sahalarıyla ilgili sorular yöneltmişti. Özdemir, "Bakan'dan Kayseri'de günlük olarak üretilen toplam altın miktarı ne kadardır? Kayseri'de tespit edilen toplam altın rezervi ne kadardır? Yeni altın rezerv tespiti için verilen ruhsat izinleri var mıdır? Varsa hangi sahaları kapsamaktadır?

Kayseri'de 26.312.979 ton altın buldular!