Kayseri'de 147 kişiye yasak geldi! İşte nedeni...

Kayseri'de 147 kişiye yasak geldi. Ekonomide yaşanan bazı gelişmelerle birlikte Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verileri bu konudaki ayrıntıyı gün yüzüne çıkardı. İşte yasağın nedeni. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de 147 kişiye yasak geldi! İşte nedeni...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Faizler arttı, krediler durdu, karşılıksız çek ve senet patladı. Bu düşündüren tablo Kayseri ekonomisi üzerinden de etkisini sürdürüyor. Yaşanan ekonomik sıkıntılarla birlikte firmaların finansmana olan erişimi zorlaşıyor. Kredi maliyetlerinin yükselmesi esnaf, tüccar ve sanayicileri alternatif finans arayışına yönlendirdi. Hal böyle olunca çare çek ve senette bulunuyor. Ancak bu durum da daha büyük sorunları beraberinde getiriyor. 

Risk Merkezi verilerinde dikkat çeken Kayseri tablosu

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre Kayseri’de protesto senet tutarı 140 milyona dayanmış durumda.  Türkiye’de karşılıksız çek sayısı da 2024 yılının Ocak,Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 61,5 artış ile 48 bin 672 adet oldu. Kayseri’de ise aynı dönemde ise yüzde 4,2 artış ile 527 adet oldu. Kentte karşılıksız çek tutarı 200 milyona dayandı.

Kayseri'de 147 kişiye yasak geldi! İşte nedeni...

Kayseri'de 147 kişiye yasak geldi!

Ortaya çıkan bu verilerle birlikte Kayseri'de çek yasağı verilen tüzel ve gerçek kişi sayısı da 147 oldu. Kayseri’de, 2024 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre çek yasağı verilen kişi sayısı yüzde 8,1 artış ile 14 oldu. 2024 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre çek yasağı verilen gerçek kişi sayısı yüzde 3,5 azalış ile 82 olurken, tüzel kişi sayısı ise yüzde 27,5 artış ile 65 olarak ortaya çıktı.

Kayseri'de 147 kişiye yasak geldi! İşte nedeni...

Çek yasağı hakkında

Çek yasağı dönemine göre Savcılık ve Mahkeme tarafından veriliyor. Çek yasağı verilebilmesi için karşılıksız işlemin ya da bir şikayetçinin olması gerekiyor. Bu gelişmelerle birlikte ilgili kişiler hakkında koruma tedbiri olarak çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına da karar verilir. Bu kişiler böylesi bir durumda elindeki çek yapraklarını da bankaya iade eder. Çek yasağı verilen kişiler süreç içerisinde şirket yönetimlerinde de görev alamazlar. Risk merkezi de yasaklı olunan kişileri bankalara bildirir. Yasak yapılan yargılama neticesinde mahkeme tarafından kaldırılır.