Kayseri çemeni mi, Develi çemeni mi!

Eskiden toplantılarda, statlarda şimdi ise kahvaltılarda yerini alan çemen her yerde farklı mı yapılıyor? Kayseri çemeni ile Develi çemeninin farklı ne? Hangisi daha lezzetli? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayseri çemeni mi, Develi çemeni mi!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

“Çemen ekmek hazır yemek” diyor Araştırmacı-Yazar Nezir Ötegen ve çemenin Develi için özel olduğunu ifade ediyor. Kahvaltıda, toplantıda, statta, dağda, taşta, kırda kısaca her yerde her zaman çemen ekmek ikram edildiğini söyleyen Ötegen, Develi çemeninin nasıl yapıldığını da aktarıyor. 

Kayseri çemenimi, Develi çemeni mi!

Kayseri çemeni ile Develi çemeni farkı nedir?

Sofraların olmazsa olmazı olarak görülen çemen, Develi’de tamamen doğal ürünlerden yapılıyor. Çemenin içinde ise toz biber, sarımsak ve sadece kimyon kullanılıyor. Kayseri çemeni ile Develi çemeninin en önemli farklı olarak ise un kullanılmaması olarak gösteriliyor. Nezir Ötegen’e röportaj veren Develi’de çemen yapan Savaş Bey, “Kayseri’nin çemeni ile bizim çemen ekmek arasında büyük fark var. Biz çemene un kullanmayız.” ifadelerini kullanıyor. 

Böylelikle Kayseri’de adeta yeni bir tartışma konusu açıldı. Kayseri’nin çemeni mi yoksa Develi’nin çemeni mi daha lezzetli sorusu gündemdeki yerini aldı

Kayseri çemenimi, Develi çemeni mi!

Halk dilinde 'çaman' 

Bu soru akıllarda yer ederken Ötegen Develi’nin çemenini işte şu sözlerle anlattı;  “Develi çemeninin geçmişi eskiye dayanır. Develi gastronomisinde ve mutfak kültüründe, geleneklerinde çemen önemli bir yere sahiptir. Özellikle kış günlerinde günün her öğününde ve ikram sofralarında yer alabilir. Ekmek üzerine veya arasına sürülerek de tüketilir. Çemen sade yenilirken tereyağı ile üzerine yumurta kırılarak da ikram edilebilir. Çemen halk dilinde de 'çaman' olarak da  telaffuz edilmektedir. Yiyenlere afiyet şifa olsun yiyemeyenlere nasip olsun Develi yerli çemeni ile de nam bulsun.”

Peki Kayseri çemeni mi, Develi çemeni mi? Tercih sizin…