Kayseri Baro Başkanı'ndan güç, cemaat, tarikat, mezhep uyarısı

Kayseri Baro Başkanı'ndan güç, cemaat, tarikat, mezhep uyarısı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Barosu adli yıl açılış resepsiyonu yapıldı. Resepsiyonda konuşan Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun, “Tüm hukukçuların hiçbir menfaat, makam, ikbal, siyasi görüş, güç, tarikat, cemaat ve mezhepsel hususlara bakmadan görevlerini yapması  en temel ilke olmalıdır” dedi.

Kayseri Barosu 2018-2019 adli yıl açılış resepsiyonu Hilton Kayseri Otel’de yapıldı. Resepsiyona Kayseri Valisi Süleyman Kamçı başta olmak üzere protokol mensupları ve adliye çalışanları katıldı. Resepsiyonda ilk olarak Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Akın konuştu. Akın, yeni adli yılın hayırlı olması temennisinde bulunarak, “Herkese eşit davranmalıyız” dedi.

Adalet Komisyonu Başkanı Dursun Büyükbaş ise adaletin önemi vurgu yaptı. Daha sonra konuşan Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun da siyasilere seslenerek, “Siyasi irade ve devlet yöneticilerin yargı erkinin birinci erk olduğunu belirterek, savunma hakkının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Dursun, “Yeni adli yılın, ülkemizde hukuki güvenliğe, hızlı, adil, bağımsız ve tarafsız bir yargıya ve güçlü bir savunmaya vesile olmasını temenni ediyoruz. Bu temenninin gerçekleşmesi için, toplumdaki her kesimin emek, çaba, özveri ve inancına ihtiyacımız bulunmaktadır. Siyasî irade ve devlet yöneticilerinin, Yargı erkinin eşitler arasında birinci erk olduğuna, Kuvvetler Ayrılığı, Hukukun Üstünlüğü ve Hukuk Devleti ilkelerine, adalet, liyakat, Savunma ve eşitlik kavramlarına ve evrensel yargı kurallarına inanmaları ve saygı göstermeleri şarttır. Bu uğurda, Hakim ve Savcılarımızın teminat ve güvenceleri tam olarak sağlanmalı, Savunma hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalı, kanunlar yapılırken yargı organlarının görüş ve önerileri öncelikle dikkate alınmalı, Barolar ve Avukatların tam bağımsızlığı sağlanmalı, liyakat ve ehliyet öncelik taşımalıdır. Hâkim, C. Savcısı ve Avukatların ise, aynı yolun yolcusu ve hizmetkarları olduklarını unutmadan, hukukun tüm evrensel ilkelerini benimseyerek, karşılıklı saygı ve meslek kurallarına tam bir inanmışlık ve adanmışlıkla, beşer olan hiçbir şeyin önünde eğilmeden, korkmadan ve çekinmeden görevlerini ifa etmeleri gerekmektedir” dedi.

 “YARGI VE ADALET ÇÖKERSE, DEVLET VE TOPLUM ÇÖKER”

Dursun, ayrıca Tüm hukukçuların hiçbir menfaat, makam, ikbal, siyasi görüş, güç, tarikat, cemaat ve mezhepsel hususlara bakmadan görevlerini yapması  en temel ilke olmalıdır”  ifadelerini kullandı. “Herkes unutmamalıdır ki, yargı ve adalet çökerse, devlet ve toplum çöker” diyen Dursun, şunları söyledi: “Tüm Hukukçuların hiçbir menfaat, makam, ikbal, siyasi görüş, güç, tarikat, cemaat ve mezhepsel konu, grup ve subjektif hususlara bakmadan ve takılmadan, sadece ve sadece evrensel ve mesleksel adalet, savunma ve yargı ilkelerine inanmaları ve bu uğurda yılmadan, usanmadan ve cesaretle mücadele etmeleri, en temel kural ve ilkemiz olmalıdır. Tüm insanlarımız, kendileri ya da grupları için değil, herkes için evrensel ve ilkesel adalet anlayışını benimsemeli ve istemelidir. Toplumun tüm katmanlarının adalet, savunma, eşitlik ve hukuk ihtiyacını en üst perdeden talep etmesi gerekmektedir. İçeride ve dışarıda, yargıya olan güveni artırmak, tarafsızlık ve bağımsızlığını sağlamak, kalitesini ve hızını artırmak zorundayız.”

Haber: Cafer ZENGİN