Kanser riskini azaltan o meyve Develi'de yetişiyor!

Develili vatandaştan ekşi karadut ile ilgili yapılan açıklamalar ve araştırmalar alternatif tıp ile ilgilenenlerin dikkatini çekti. Araştırmacı Nezir Ötegen, yapmış olduğu araştırmada Ekşi Karadut ile ilgili hangi mucizevi faydalardan bahsetti? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince düzenlediğimiz Kayseri haber bülteninde…

Kanser riskini azaltan o meyve Develi'de yetişiyor!

Develi’de yaşayan ve bölgenin kalkınmasını amaçlayarak halkın faydasına araştırmalar ve çalışmalar yapan Nezir Ötegen, halkı bu meyveyi yetiştirme ve markalaştırmaya teşvik etti.  
‘Develi’de ekşi karadut hasadının şimdi tam zamanı. Ekşi karadut develi iklimini seviyor. Ekşi  karadut bahçeleri yapabiliriz. Ekşi karadutu markalaştırabiliriz’ sloganları ile mesaj vermeye başlayan Ötegen, yapmış olduğu araştırmayı sosyal medya paylaşımından halka sundu. Kanser riskini azaltan o meyve Develi'de yetişiyor!Yaptığı sosyal medya paylaşımında, ‘Gastronomi lezzetlerinde ekşi ile tatlının barıştığı meyve karadut. Develimizdeki anıtsal nitelikte ekşi karadutlarımıza sahip çıkalım. Ülke genelinde anıtsal nitelikte 200 karadut tespit edilebilmiş sadece Develi ilçemizde anıtsal nitelikte 200 adet karadut ağacı bulunmaktadır. Karadut, asırlık ağaçlar genetik ve kültürel miras niteliğinde olup anıt ağaç olarak tescillenmesi ve koruma altına alınması gerekmektedir.Develi İlçemizde tarihi bağ ve bahçelerden, Aygözme ile başlayan ve Sona, Atasona, Çoban Bağı, Kadı Bağı, Kelmah, Melube, Taşlık, Yanık Söğüt 200 üzerinde anıtsal nitelikte ekşi karadut bulunmaktadır.’ ifadelerini kullanan Ötegen, Ekşi Karadut’un şifaları ile devam etti. Kanser riskini azaltan o meyve Develi'de yetişiyor!Ekşi Karadutun faydaları ve genel özelliklerinden bahseden Ötegen, bunun yanı sıra Ekşi Karadut yetiştirmenin zorluklarından ve meziyetlerinden de bahsederek  ‘Ekşi Karadut un insanı en çok zorlayan yönü ise, hasadının zor olmasıdır.  Olgunlaşmadan toplamak çok zordur ve çoğu zaman üzerinizdeki elbiseleri feda etmeniz gerekebilir. Eller ve elbiseler kan kırmızısı leke olur ve bazen soğuk esprilere maruz kalabilirsiniz. Olgunlaşmasını beklediğinizde ise yere düşmüş olur ve heba olur gider. ‘dedi. 
Develili araştırmacı, son olarak Ekşi Karadutun faydalarından bahsetti.  

İşte Ekşi karadut (urmu dut) faydaları :

Ağız içi yara ve aftlarda
Kanser riskini azaltmada
Kan basıncının dengelenmesinde
Gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi hastalıklarında
Kansızlığı gidermede
Kan şekerini dengelemede
Vücudu toksinlerden arındırmada
Epileptik hastalarda
Soğuk algınlığı ve gribe karşı korunmada
Kolesterol seviyesini dengede tutmada
Bağışıklığı güçlendirmede
Halsizlik ve aşırı yorgunluğu gidermede önemli faydalar sağlar.