İYİ Parti Milletvekili Ataş'ın, Kayseri deprem önergesi yeniden gündeme geldi!

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yaşanan ve binlerce insanın hayatını kaybetmesi ve yaralanması ile sonuçlanan depremin ardından İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş'ın, 2020 yılında beraberindeki 19 Milletvekili ile verdiği 'Kayseri'nin olası bir depreme hazırlıklı olması için gerekli araştırmaların, çalışmaların yapılması, önlemlerin alınması' konulu Meclis araştırma önergesi yeniden gündeme geldi. Önerge Meclis'teki diğer birçok hayati öneme sahip önerge gibi gündeme alınmayı, konuşulmayı bekliyor.

İYİ Parti Milletvekili Ataş'ın, Kayseri deprem önergesi yeniden gündeme geldi!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Jeoloji Mühendisleri Odası’nca yapılan “Kayseri’den 3 fay hattı geçiyor, olası bir depremde eski binaların yıkılma riski var” yönündeki açıklamaların ardından gündeme gelen Meclis Araştırma önergesinde İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş, daha önce yaşanan depremlere dikkat çekmiş ve bu yönde çalışma yapılması önerisinde bulunmuştu.

DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK GEREKİYOR

Türkiye’nin herkes tarafından bilindiği üzere deprem kuşağında yer aldığını dile getiren Milletvekili Dursun Ataş, önergesini Meclis’e taşıdığı dönemde konuşulan Elazığ ve İzmir depremlerine değinerek, “Elazığ depreminde 41, İzmir depreminde ise 115 vatandaşımızı kaybettik. Bu acıları 'bir daha yaşamamak adına ülkemizin depremlere her zaman her yönüyle hazırlıklı olması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

KAYSERİ’NİN DEPREME NE KADAR HAZIRLIKLI OLDUĞU TESPİT EDİLMELİ

Kayseri’de 19 Nisan ve 24 Ağustos 2020 tarihlerinde olmak üzere 3,5 şiddetinde 2 depremin meydana geldiğini dile getiren Milletvekili Dursun Ataş,  “Önceki yıllarda daha şiddetli depremler yaşamış, şehrimizde can kayıpları ve yerleşim yerlerinde göçükler meydana gelmiştir. Ülkemizde son zamanda sık sık meydana gelen depremler, depremin ülkemizin bir gerçeği olduğunu ve her zaman depreme hazır bir ülke olmamız gerektiğini acı kayıplarımızla ülkemize öğretmiştir. Deprem bir doğal afet olarak engellenemez, ancak alınacak önlemlerle can ve mal kaybının en aza indirilmesi sağlanabilir. Kayseri de son zamanlarda deprem kaynaklı yaşadığımız büyük acıların yaşanmaması için, olası bir deprem durumunda şehrimizi depreme ne kadar hazır olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan gerekli araştırma ve çalışmaların yapılması, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve çözüm önerilerinin sunulması amacıyla Meclis Araştırması açılmasına yönelik önerge verdik” diye konuştu.

KAYSERİ’DE YAŞANAN DEPREMLER DE GÖSTERMEKTEDİR Kİ KAYSERİ DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK ZORUNDADIR

AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından 1 Ocak 2019 tarihinde güncellenen Türkiye deprem haritasın da Kayseri'nin büyük bir kısmının 3’üncü bir kısmının ise 4’üncü derece deprem kuşağında Ecemiş ve Sarız Fay Hatlarının etkisi altında yer aldığını ifade eden İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, "Mersin-Adana istikametinden başlayarak Kayseri'ye kadar uzanan Ecemiş fayı, Sivas istikametine doğru devam etmektedir. Kayseri sınırlarına girdiği andan itibaren 3 kola ayrılan bu hattın birinci kolu Develi-Yahyalı üzerinden, ikinci kolu Yeşilhisar üzerinden, üçüncü kolu da Develi- Yeşilhisar Ovası'nın altından Erciyes Dağı'nı da katederek ilerlemektedir. Ecemiş fay hattında tarih süreci içerisinde 6.5 şiddetinde deprem yaşanmıştır. Kayseri'de aletsel ölçümlerin yapılmaya başlanmadığı yıllarında kent merkezinde ve Develi ilçesinde depremler yaşamıştır. Deprem ölçümlerinin yapılmaya başlandığı 1900’lü yıllarda ise, 1940 yılında 5,3 ve 5,2 şiddetinde depremler meydana gelmiş, 37 can kaybı yaşanırken 530 bina hasar görmüştür. 2008 yılında meydana gelen 4,9 şiddetindeki depremde ise can kaybı yaşanmamış, az sayıda bina hasar görmüştür. Kayseri de yaşanan depremler de göstermektedir ki Kayseri depreme hazırlıklı olmak zorundadır" şeklinde konuştu.

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI TEMSİLCİLERİ “ŞEHİRDEKİ BİNALARIN YÜZDE 40'NIN RİSKLİ VE DEPREME DAYANIKSIZ OLDUĞUNU” BELİRTİYOR

Kayseri’de bulunan binaların birçoğunun 1 Ocak 2019 tarihinde yayımlanan Bina Deprem Yönetmeliğinden önce yapıldığını vurgulayan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş,  Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilcileri’nin 2001 yılından önceki bina stoklarının yenilenmesi gerektiğini ve şehirdeki binaların yüzde 40'nın riskli ve depreme dayanıksız olduğu yönündeki açıklamalarına da değinerek, bu konuda AKP iktidarına çağrı yaptı.

CUMHURBAŞKANI HER NE KADAR YATAY MİMARİ YAPILMASI YÖNÜNDE DÜŞÜNCELERİNİ BEYAN ETSE DE, KAYSERİ’DE DEVASA DİKEY MİMARİLER YAPILMAYA DEVAM EDİYOR! KAYSERİ’DE CUMHURBAŞKANININ SÖZLERİ İTİBAR GÖRMÜYOR!

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, şu ifadeleri kullandı: İlgililerce bu riskli binaların eski yönetmeliğe göre yapıldığı, binaların son çıkan yönetmeliğe göre tekrar değerlendirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Kayseri'de devam eden Kentsel Dönüşüm Projeleri'nin de tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Cumhurbaşkanı her ne kadar yatay mimari yapılması yönünde düşüncelerini beyan etse de, şehrimizde devasa dikey mimariler yapılmaya devam etmektedir. Ya cumhurbaşkanının sözleri itibar görmemekte ya da olası bir depremde bu binaların yapacağı domino etkisi umursanmamaktadır. İlgili kurumlarca deprem anında vatandaşlarımızın toplanma alanlarının belirlenmesi ve vatandaşa gerekli eğitim ve bilgilendirmelerin yapılması da son derece önemlidir. Bilindiği üzere, ‘Deprem öldürmez; İhmal öldürür’

ALLAH BİR DAHA BÖYLE ACILAR YAŞATMASIN

Diğer yandan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremle ilgili olarak da “Allah bir daha böyle acıları yaşatmasın” dedi. Ataş, “Çok büyük acıları geçmişte de yaşadık, şimdi de yaşıyoruz. Deprem konusunda alınması gereken önlemleri zaman kaybetmeden almalıyız. Binlerce canımızı yitirdik. Bu kötü günlerin üstesinden de hep birlikte geleceğiz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar, Milletimize de baş sağlığı diliyorum” diye konuştu.