Konkordato ilan eden firmaların alacaklıları ne yapacak?

Konkordato ilan eden firmaların alacaklıları ne yapacak?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Ekonomide yaşanan gelişmelerle birlikte Kayseri'de konkordato talep eden firma sayısı 15'e yükseldi. Peki, hangi firmalar bu konuda mahkemeye başvurdu?

Kayseri'de konkordato talep eden firma sayısı arttı.

Ekonomide yaşanan sıkıntılar ve bunun yanında dövizdeki artış ile birlikte ortaya çıkan tablo, bazı firmaları olumsuz etkiledi. Borçlarını bu süreçte belirli bir plan dahilinde ödemek isteyen firmalar da konkordato talebinde bulunuyor.

Mahkeme de  firmaların başvurularının ardından 3 ay geçici mühlet kararı verdi.

Peki Kayseri’de hangi firmalar konkordato ilan etti. Kayseri Asliye Ticaret Mahkemesine başvuran firmalar şu şekilde;  Yıldırım Beyazıt Kooperatifi, Roton İnşaat, Stroton Yapı, Tordemir İnşaat, Büyüksimitçi, ADK Orman, Şuayip Yıldırım Yapı, Halil Büyüknalbant, Mahmut Safa Adıgüzel, Nalpaş-Nalbant, Teksen, İmza Tasarım, İMS İletişim, İloğlu Yapı.

ALACAKLILARA DUYURU

Bu firmalarla ilgili alacaklılarının ilan tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Geçici Konkordato Komiserlerine başvuru yapmaları gerekiyor. Yapılan uyarıda, “Alacaklılar bilançoda kayıtlı olmadıkça konkordato projesinin müzakerelerine kabul edilmeyecekler” ifadesi yer alıyor.

KONKORDATO NEDİR

Diğer yandan Konkordato müessesesi borçlarını ödemede zorlanan şirket ve kooperatiflerin, bir kısım borçlarından kurtularak borçlarını ödeyebilir duruma getirmeleri için uygulanan bir müessese olarak tanımlanıyor. Bu uygulamada borç ve alacaklar yeniden yapılandırılıyor.

Finansal yapısı önemli ölçüde bozulan iyi niyetli ve dürüst borçlu işletmeleri ve kooperatifleri korunmayı amaçlayan bir sistemdir. Burada, borçlunun talebinin bulunması gerekmektedir. Borçlunun talebi üzerine, konkordato müessesesi işlemeye başlar. Konkordato müessesesi 4 bölümden oluşur.

1-Adi Konkordato

2- İflastan Sonra Konkordato

3- Mal Varlığının Terki Suretiyle Konkordato

4- Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması.

Haber: Cafer ZENGİN