İşte 'Kral ve Kraliçe' yemeği

Kayseri Üniversitesi Develi Hüseyin Şahin Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Bölümü öğrencileri Hitit mutfağının kral ve kraliçe yemeklerinden birisini yaptılar. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
İşte 'Kral ve Kraliçe' yemeği
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Develi Hüseyin Şahin Meslek Yüksek Okulu Bölümü öğrencileri Hitit lezzetlerini gastronomiye kazandırmak için çabalıyor. Aşçılık bölümü her gün yeni bir lezzete imza atıyor. Kayseri Develi Hüseyin Şahin Meslek Yüksek Okulu Bölümü  Öğretim Üyelerinden Sinan Kılıçkaya,  Osman Güneri ve Tarık Ertürk nezaretinde 14 Aralık 2023 Perşembe günü Develi İlçesinde Fraktın köyündeki Hitit yolu üzerindeki kata anıtı yanında Anadolu’daki uygarlıklardan  Hitit Uygarlığı’nın gastronomideki yerel lezzetleri hakkında uygulamalı eğitim düzenlendi.

İşte 'Kral ve Kraliçe' yemeği

Eğitimi Araştırmacı-Yazar Nezir Ötegen görüntüledi. Eğitimde Hitit mutfağının kral ve kraliçe yemeği ön plana çıkarıldı. İşte Hitit Uygarlığı’nda kral ve kraliçe yemeği yani zalpa…

Zalpa nasıl yapılır? 

Malzemeler: 
250 koyun ciğeri
250 gram koyun yüreği
250 gram koyun eti (orta yağlı)
1 adet but yarması, yarım kiloyu biraz geçkin nar tanesi,
 İki yemek kaşığı tuz

Yapılışı: Ciğer ve kalp tuzlanır. Ayrı ayrı ızgara yöntemi ile pişirilir. But yarması bir bıçak ya da şiş yardımı ile ortası oyularak iyice delinip açılır. Çıkan parçalar ve orta yağlı koyun eti ızgara yapılarak veya açık ateşte kızartılır. Pişirilen ciğer ve kalp kuşbaşı veya dilimlere ayrılır. Ayıklanmış nar taneleri, ciğer, kalp ve kuşbaşı et parçaları but yarmasının içine konulur. Konulan yer mutfak ipiyle dikilir. Bir kalın sırık parçasına geçirilen but yarması ateş üzerinde pişirilir.Üzerine ballı zeytinyağı ile parlaklık ve lezzet kazandırarak servis edebilirsiniz.

İşte 'Kral ve Kraliçe' yemeği