İşte Kayseri'nin eşsiz lezzeti

Kayseri'nin enfes lezzetlerinden yağlama bu sefer bambaşka haliyle sunuyoruz sizlere. Kayseri'ye özgü bir başka lezzet olan Hakırdaklı Yağlama nedir, nasıl yapılır? Kayseri Olay Gazetesi olarak derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

İşte Kayseri'nin eşsiz lezzeti
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin damakları şenlendiren lezzetleri saymakla bitmiyor. Pastırması, sucuğu, mantısı, yağlaması, nevzinesi ve daha sayamadığımız nicesi… Yine Kayseri’ye özgü, bilindiklerin aksine tadı damaklarda bırakan, deneyenlerin bir daha vazgeçmeyeceği lezzetin adı: Hakırdaklı Yağmala. 

Hamuru için malzemeler: 
5 su bardağı un
15 gram yaş maya
2.5 su bardağı su

İçi için malzemeler
150 gram hakırdak
2 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Malzemeler hazırsa Hakırdaklı Yağmalayı yapmaya başlayalım. Önce unu ve tuzu karıştırıyoruz. Ortasına bir çukur açıp mayayı koyup üzerine yavaş yavaş su ekliyoruz ve yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hazır olan hamuru mayalanmaya bırakıyoruz. 

Hamuruz hazırladıktan sonra içi için önce soğanları yemeklik doğruyoruz. Ardından ezilmiş hakırdakları, soğanı tavaya alıyoruz üzerlerine tuz ve karabiberleri ilave ediyoruz. Tüm malzemeleri 2- dakika kavuruyoruz. 

İç malzemelerini hazırladıktan sonra mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapıyoruz. Yapılan bezeleri oklava yardımı ile açıyoruz. Açılan hamurun yarısına iç malzemeyi yayıyoruz ve diğer tarafını kapatarak D şeklini veriyoruz. Yağsız sac veya tavafa iki yüzünü de pişiriyoruz. 
Pişen hamura sıcakken tereyağı sürüp servis edebilirsiniz. Tarifi bizden yapması sizden Afiyet olsun.

Peki hakırdak nedir? Neden hakırdaklı yağlama deniliyor?
Hakırdak yada kıkırdak olarak ta bilinir. Kayseri’ye özgü olduğu bilinen bu lezzet kuzu ve koyun kuyruğundan elde edilir yani koyun ve kuzu kuyruğu eritilerek yapılır.