İşte Kayseri'deki yeraltı şehrinin haritası!

Kayseri'de bulunan yeraltı şehrinin haritası dikkat çekti. Kayseri'nin yeraltı yapıları envanterinde yer alan haritaya göre onlarca eski kayaya oyma yapı ve kilise kalıntısı var. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

İşte Kayseri'deki yeraltı şehrinin haritası!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri'de bulunan yeraltı şehirleri dikkat çekiyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan yeraltı yapıları envanteri kentte bulunan yeraltı şehirlerini gözler önüne seriyor. Bu yeraltı şehirlerinden biri de Harman yeri yeraltı şehri. 
Talas İlçesine bağlı Harman Mahallesi’nin doğusundaki ufak bir vadide onlarca eski kayaya oyma yapı ve bir kilise kalıntısı bulunuyor. Vadinin güney duvarında yer alan bu savunma yapısı iki ayrı kısımdan oluşuyor. 

İşte Kayseri'deki yeraltı şehrinin haritası!

Taş kapıyla korunan bir savunma yapısı var

Girişi büyük kayalarla tıkanmış, ortalama 1.5 - 2 metre genişlikte ve 2 m tavan yüksekliğine sahip.Geniş bir galeri içinde kayalara oyulmuş merdivenlerle kıvrılarak 32 metre derinlikteki bir sarnıca ulaşan ana kol bulunuyır. Galerinin bitişiğinde ise kazılmış, taş kapıyla korunan bir savunma yapısı var.

İşte Kayseri'deki yeraltı şehrinin haritası!

Anadolu'daki en farklısı

Anadolu’da şu ana dek keşfedilen onlarca yeraltı savunma yapısı ile karşılaştırıldığında Harman Yeri Yeraltı Şehri'nin mimari açıdan bilinen en farklı örneklerden biri olduğu belirtiliyor.  32 metre derinlikteki bir yeraltı sarnıcına inen ana tünel ve bunun etrafına daha sonradan kazılmış bir savunma yapısı olan yeraltı şehri, Anadolu’da bulunan birçok yeraltı şehrinin kuyular vasıtasıyla suya ulaşımı olduğu düşünülünce, sarnıca uzanan merdivenli geniş galerinin daha önce kazıldığı biliniyor. Girişinin kayalarla kapatılıp bu sarnıç ve ona inen tünelin kazılan savunma yapısına dâhil edildiği belirgin şehilde gözler önüne seriliyor. Hatta sarnıca inen ana galerinin duvarlarında yer alan üç adet küçük odanın da daha sonra, sarnıç savunma yapısına çevrilirken kazıldığı düşünülülüyor. KAYHAM'ın da paylaştığı ve aynı zamanda konuyla ilgili hazırlanan raporda "Kazılma yöntemi ve tarihi ne olursa olsun, bu yapı tüm Anadolu’da şimdiye dek araştırılan en farklı yeraltı savunma yapılarından biri" ifadesi de yer alıyor.

İşte Kayseri'deki yeraltı şehrinin haritası!