İşin uzmanı soru yağmuruna tutuldu! İşte 'Kayseri deprem' soruları ve cevapları!

Kayseri ile ilgili deprem soruları Deprem konusunda yaptığı çalışmalar ve açıklamalarla gündeme gelen Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen'i terletti. İşte Evsen'e vatandaşlarca yöneltilen deprem soruları ve cevapları. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

İşin uzmanı soru yağmuruna tutuldu! İşte 'Kayseri deprem' soruları ve cevapları!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Jeoloji Mühendisleri eski İl Temsilcisi Adnan Evsen, Türkiye Diri Fay Haritası’nın MTA tarafından güncellendiğine dikkat çekerek, bu kapsamda Kayseri’de de Talas ve Erkilet fay zonlarında da güncelleme olduğunu söyledi. Evsen, bu yöndeki paylaşımın ardından vatandaşlar tarafından soru yağmuruna tutuldu. Vatandaşlar, Evsen’e art arda Kayseri ve deprem soruları yöneltti.

İşin uzmanı soru yağmuruna tutuldu! İşte 'Kayseri deprem' soruları ve cevapları!

Evsen bir takipçisinin “Sayın Hocam tam olarak ne demek oluyor? Yani deprem riski mi artmış oldu?” sorusuna “Deprem riskleri aynı bir değişiklik yok. Fay metrajı arttı” yanıtını verdi. “Kayseri Ecemiş’te büyük deprem var mı?” sorusuna da “6.2 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeli var” cevabını verdi.
Güncellenen haritaya dikkat  ve paylaşılan görsele dikkat çeken bir vatandaşın "Yeşil dairenin içinde olduğu fay zonu risk seviyesi yüksek mi? Genelde o alan türünü bilmesem de kayalık alan İldem, Şirintepe, Beyazşehir TOKİ inşaatlar kayalar kırılarak yapılıyor?" yönündeki mesaja da Evsen, "Yeşil renk farklı olsun diye yapıldı. Risk ile alakası yok. Temelin kaya ya da zemin olması depremselliği değiştirmez. Fark şu kaya olan yerler daha az zarar görür.

İşin uzmanı soru yağmuruna tutuldu! İşte 'Kayseri deprem' soruları ve cevapları!

İşte Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen’e, Kayseri’den art arda sosyal medya üzerinden yöneltilen deprem soruları ve Evsen’in verdiği cevaplar;
-Adnan bey merak ettim bu yeşil dairenin olduğu yerde neden faylarda yoğunlaşma var ve deprem üretme kapasitesi büyüklük olarak ne tahmin ediliyor?
Cevap: Bu bölge parçalı fay şeklinde. Deprem üretme kabiliyeti 6. 2 gibi.
-"Kayseri de önümüzdeki 50 yıl 5.5 şiddetinde deprem olma ihtimali %10" demiştiniz hocam. Fay haritasının güncellenmesiyle bu fikrinizde bir değişiklik var mı?
Cevap: Fikirlerim aynı
-O faylar, özellikle İldem’dekiler zaten vardı hocam, boyları mı uzadı?
Cevap: İlave segment oldu. Kısa ama
-Kayseri'de yıkıcı bir deprem olur mu? Çevre şehirlerden Kayseri'de yıkım yaratabilecek, etkileyici bir deprem olma ihtimali var mı? Var ise hangi şehir acaba?
Cevap: Kayseri deki fayların deprem üretme potansiyeli 6.2 büyüklüğünde. Bu büyüklükte deprem olursa yapı kalitesi sorunlu evler zarar görür. Savrun fayı kırılırsa yine zarar görürüz.

İşin uzmanı soru yağmuruna tutuldu! İşte 'Kayseri deprem' soruları ve cevapları!
-Hocam bir maden müh. arkadaşım sarız fayı daha tehlikeli dedi. Deprem tekrarlama periyodu ve yapabileceği büyüklük nedir? Kayseri merkez için yıkıcı olur mu?
Cevap: Sarız fayı hakkında net bilgiler yok. Literatüre 2012 yılında girdi.
-Malatya için ne düşünüyorsunuz?
Cevap: Malatya fayı henüz kırılmadı. Kırılırsa risk var.
-Hocam Adıyaman hakkında görüşleriniz nedir?
Cevap: Adıyaman 6 Şubat'ta zarar gördü. Doğu Anadolu fayında kırılmayan segment var. Kırılırsa zarar görebilir.
-Hocam sabah Niğde’de bir deprem oldu ne dersiniz?
Cevap: Ecemiş fay zonuna ait 3.8 büyüklüğünde bir deprem. Korkutucu değil.