İŞADAMININ İSYANI…

İŞADAMININ İSYANI…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye’de tuhaf işler oluyor. Tuhaf uygulamalar yapılıyor. Önceki gün asgari ücretler açıklandı. Tabi iş çevrelerin beklentileri de vardı. Bu beklentiler asgari ücretin ne kadar olacağından çok, özellikle elektrik ve doğalgaz ile ilgili düzenleme ve beklentilerdi. Ama yapılan açıklama deyim yerinde ise hayal kırıklığı yaşattı.

Dün Kent Gündemi programına telefonla bağlanan KAYSO Meclis Başkanı sayın Abidin Özkaya durumu çok net şekilde özetledi. Sanayicinin içinde bulunduğu duruma vurgu yaptı ve zor günler yaşadıklarını ifade etti. Sayın Özkaya haksız da değil. Çünkü, Sanayici üretim yapmakta zorlanıyor, ürettiğini satmakta zorlanıyor, sattığı ürünün yerine hammadde almakta zorlanıyor. En kötüsü de işçi çalıştırmakta zorlanıyor.

Sayın Abidin Özkaya’nın dün 38 Kent Tv  ekranlarından paylaştığı sıkıntıları ve yanlışlıkları sizlere aktarmak istiyorum.

Diyor ki sayın Özkaya, “Biz çok işçi çalıştırdığımız için, çok üretim yaptığımız için, üretim yaparken çok enerji kullandığımız için cezalandırılmak mı isteniyoruz. Suçumuz fazla işçi çalıştırmak mı? Fazla üretim yapmak mı?” diyor.

Bu cümleleri niçin kurduğunu da hemen açıklayalım. Biliyorsunuz sayın Cumhurbaşkanı açıkladı, 500 ve altında işçi çalıştıranlar 150 lira asgari ücret desteği alacaklar. 500 üzerinde işçi çalıştıranlar ise 101 lira destek alacaklar. Bu demek oluyor ki çok fazla istihdam sağlamak suç.

Bir başka açıklama elektrik ve doğalgaz kullanımına geldi. Konutlarda ve küçük ölçekli işletmeler hem elektriği hem de doğalgazı yüzde 10 indirimli kullanacaklar. Büyük işletmeler bunlardan faydalanamayacak.

İşte asıl bu konuya isyan etti sayın Özkaya.

Büyük sanayi kuruluşlarının desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Özkaya, “Kayseri’nin en çok doğalgaz ve elektrik kullanan işletmesi benim işletmem. Benim desteklenmem gerekirken adeta cezalandırılıyoruz. Oysa biz kazandığımızda bizden daha küçük olan işletmeler kazanıyor. Biz ayakta kalmalıyız ki Türkiye ekonomisi büyüsün” dedi.

Alınan bu kararların düzeleceğini ve kendilerini kapsayacak şekilde düzenlenmesi konusunda ümitli olduklarını söyledi sayın Özkaya, ve ekledi. “Eğer bu düzenlemeler yapılmazsa önümüzde ki günlerde sıkıntılı günler bizi bekliyor. Hiç istemiyoruz ama bizim gibi olan birçok işletme zor günler yaşayabilir. İstihdam anlamında sıkıntı yaşayabilir” diyerek endişelerini dile getirdi.

Zaman zaman sanayicilerimizin sıkıntılarını dinlediğimiz oluyordu. Ancak bu kadar açık ve net ekranlardan konuyu dillendiren sayın Özkaya oldu. Bu açıklamalar gösteriyor ki sanayici artık patlama noktasında.

Abidin bey gibi naif bir insan bile bu açıklamaları yapıyorsa, gelecek ile kaygı duyuyorsa şehri ve ülkeyi yönetenlerinde kaygı duyması gerekir. Bu konu sanayicimizin canını acıtıyor. Canını yakıyor. Çok kişinin canını yakmadan yeni bir düzenleme gerekir.

Sorumluluk sahipleri, konuyu bakanlara hatta Cumhurbaşkanına iletmeli.