İnsani yaşam

İnsani yaşam
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İnsani Gelişme Vakfı’nın, son yıllarda yerleşim birimlerinde yaşanan değişimleri incelediği, oldukça kapsamlı bir çalışma var önümde.
115 sayfalık kapsamlı çalışmayı didik didik ederek, Kayseri’de faaliyet gösteren belediyeleri aradım.
Özellikle İlçe Belediyelerinin tek tek ele alındığı ve birkaç başlıkta incelendiği bu kapsamlı çalışmanın ne acıdır ki, ortalamasında ortaya çıkan ilk 30 ilçe belediyesinin içerisinde Kayseri’nin ne Melikgazi’si ne Talas’ı, ne Kocasinan’ı var.
Bu kapsamlı araştırmada, nüfusu en yüksek ilçe belediyeleri seçilerek bir çalışma gerçekleştirildi.
Analizin sonuçlarına göre 161 ilçe arasında, ‘Çok Yüksek İnsani Gelişme’ kümesine giren ilçe sayısı 30’dur.
Yani bu ilçeler Sayın Cumhurbaşkanı’nın tanımlaması ile ‘Dünya yansa yorganım yok içinde” sınıfı değil, tam tersine, yerel yönetimlerin sunduğu eğitim, sağlık, sosyal yaşam gibi insani çalışmalardan en fazla pay alan ilçelerdir.
Acı olan, yeşil bölge olarak tanımlanan 30 ilçenin arasında Kayseri’nin hiçbir ilçesi yer bulmamıştır.
Bu ilçelerin neredeyse tamamının CHP’li belediyelerce yönetiliyor olması ise ayrı bir değerlendirme konusudur.
Yani ‘Çok yüksek insani gelişme’ sınıfında Kayseri yok.
Neyse ki, Yüksek İnsani Gelişme Kategorisinin son sıralarında da olsa, Melikgazi ve Talas’ı görmek mümkün.
Kocasinan Belediyesi içerisinde yaşayan halk ise, orta düzeyde insani gelişme kategorisine girmiştir.
Şimdi soru şu;
24 yıl önce bu kent seni milletvekili yapacak, 4 yıl sonra Kayseri’nin en zengin ilçesinin belediye başkanı olacaksın. 20 yıl Melikgazi İlçesini yöneteceksin.
İmar geliri en yüksek bu ilçeyi, insani gelişmişlik sıralamasında ilk 30’a sokamayacaksın.
Sonra da çıkıp kentin büyükşehir yönetimine talip olacaksın.
Hani bazı kumandalı dergilerin değişmez ‘Yılın Belediye Başkanı’ seçiliyor ve plaketleri koyacak yerin kalmamıştı.
Eğer 20 yılda yönettiğin ilçede oluşturduğun betonarme yapının ötesine geçemedi isen böyle bir endeks çalışmasında nal toplarsın.
Bence Mart Seçimlerinde ilçelerden aday olacak isimlerden tek bir şey istemeli ve ‘5 Yılda yönetmeye talip olduğun ilçeyi, İnsani Gelişme Vakfı’nın yaptığı araştırmalarda, en yüksek insani gelişmişlik düzeyine ulaştıracaksan, oyum sana’ demeliyiz adaylara.
İşte, bu ve buna benzer insani konularda, sosyal ve çevre alanında koşturacak isimlerin başkan olması gerekir ısrarım bundandır.
Mustafa Şimşek Caddesi’nin arkasında izbe bir parkın köşesinden bedava ekmek dağıtmak yerine, şu anda Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı gibi, kentin en hareketli noktasında 60 kuruşa temiz, ucuz ve kaliteli etmek satarak, bu hizmete herkesin ulaşmasını temin etmektir insani gelişmişlik.
Bir noktaya daha dikkat çekmek istiyorum.
Bu endekse girmeyi başaran Talas Belediyesi’nin en insanı ve sosyal faaliyeti bence, ‘Tarihi konakları ele alıp bir Osmanlı Sokağı’ oluşturmasıdır.
Bunun da uygulamacısı Sayın Rıfat Yıldırım’dır.
Ve siz Rıfat Yıldırım’ı, bize rağmen yeni şeyler yapıyorsun diyerek aday göstermiyor, yerine gelen ve 5 yıl tatil yapan bir ismi, ‘Sen iyi yatıyorsun’ diyerek Melikgazi’ye aday gösteriyorsun.
Çünkü Talas’tan göstersen bir daha seçilemeyeceğini biliyorsun.
Yetmedi, AKP’nin en güçlü döneminde Talas Halkı’nın Belediye Başkanı olarak seçmediği, adı gündeme geldiğinde hatırlanan tek isim ‘Fadime’ olan bir başka ismi de getirip Kocasinan’dan aday göstermeye kalkışıyorsun.
Bu günkü yazıyı bir tavsiye ile noktalamak istiyorum.
Yöneticilik ayrı şeydir, idarecilik ayrı şey..
Yönetici, başına geldiği kurumu, yönetimine geldiği kenti çağdaş hizmetlerle donatan, 24 saate bir saat daha ekleyerek kurumunun başarısına endekslenen bilgi birikimi ile en yakınlarını bile şaşırtacak sonuçlar elde eden insandır.
İdareci ise, başına geldiği kurumun, yönetimine geldiği ilçenin hiçbir şeyine dokunmadan kendisinden sonra gelecek isme teslim etme becerisidir.
Ama acı olan, günümüzde yönetici ve yönetici adaylarında pek hazzedilmediği için İdareci ve İdareci adaylar ön saflarda yer almaktadır.
MHP Yönetimine tavsiyemdir.
Rıfat Yıldırım ile çıkın Talas seçimlerini kazanın.
Kazım Yücel ile çıkın, Kocasinan’da sizin bile şaşıracağınız oranda oy alın.
Mehmet Özmen ile çıkın, Melikgazi’yi sallayın.
Zira AKP Aday yapılanmasında sizin daha çok oy almanız için elinden geleni yapıyor.
Zira Kayseri’nin 5 sene daha kaybetmeye tahammülü yok.