İlçenin simge değeri olan havuzun çarpıcı öyküsünü biliyor musunuz?

Develi'nin simge değerlerinden olan Erciyes'ten gelen su yolundan bir tanesi olduğu için günümüzde hala su kaynağı olarak kullanılan bu havuzun hikayesini biliyor musunuz? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

İlçenin simge değeri olan havuzun çarpıcı öyküsünü biliyor musunuz?

Kayseri'nin Develi ilçesindeki Elbiz Parkı parkı içerisinde bulunan ve suyu Erciyes Dağı'nın zirvesindeki kar ve buzullardan gelen Elbis Havuzu Develi’nin simge değerlerindendir. 

Roma döneminde kalma, tarihe şahitlik eden 40 m2’lik alana sahip olan havuz, Erciyes’ten gelen su yolundan bir tanesi olduğu için günümüzde hala su kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Parka değer katan başka bir tarihi özelliği ise Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından anıt ağaç olarak tescillenen 400 yıllık iki çınar ağacının bulunması.

İlçenin simge değeri olan havuzun çarpıcı öyküsünü biliyor musunuz?

Develi'de bulunan havuzun tarihini Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen derledi. Elbis Havuzunun tarihi hikayesini derleyen Ötegen'in paylaştığı bilgiler şu şekilde; 

Elbis Havuzu

Karla kaplı dağlardan buz gibi sular yer altından akarak Elbis adı verilen bir havuza fışkırıyor. Gölün Khoroodzag adı verilen ve yaklaşık altı metre derinliğindeki kısmından berrak, soğuk ve bol su çıkıyor.

Burada oldukça cilalı iki mermer blok, muhtemelen mezar taşları var. Çeşmeyi yaptıranların burada gömülü olduğu söyleniyor.

Geleneğe göre bir Bizans kralının kızı olan Elbis'in resmi bir taşa kazınmıştır. Bir elinde taşan ve düşen paralarla dolu bir tepsi, diğer elinde ise sadece bir bozuk para tutuyor. 

Görünüşe göre bağışçılar bu tasvirle, bir para dışında tüm servetlerinin göletin inşasına harcandığını belirtmek istiyorlar. Diğer taşta ise tahtında oturan bir kralın, muhtemelen Elbis'in babasının resmi yer alıyor.

İlçenin simge değeri olan havuzun çarpıcı öyküsünü biliyor musunuz?

Kaynak kişi ve eserler

Aleks Krikoryan’ın derlediği Hişadag Everek - Feneseyi (Everek - Fenese Anı Kitabı) geniş bir zaman dilimini kapsayıp çok farklı konuları ele alır; Develi tarihi için paha biçilmez bir kaynaktır. 1963'te Paris’te yayımlanan bin sayfalık bu eser, Everek ve Feneselilerin kurduğu Rupinyan-Mesrobyan Hemşerilik Derneği tarafından yayımlanır. 

Aleksan Krikorian (Gazaroğyan)

1900 yılında Fenesse'de doğan Aleksan Krikorian'ın hedefi eğitimci olup halkına hizmet etmekti. Evlenip ailesini kurduğu Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti.

Ermeni meselelerinde aktif olan Krikorian, Fenesse Roupinian Yurttaşlar Derneği ve Evereg - Fenesse Mesrobian - Roupinian Eğitim Derneği Merkez Komitesi'nde kırk yıl boyunca sekreter olarak görev yaptı.

Krikorian'ın en büyük başarılarından biri tarihi verileri toplamak ve Evereg - Fenesse hakkında yazmaktı. Bu proje üzerinde yirmi yıldan fazla zaman harcadı ama ne yazık ki Hishadagaran Evereg-Fenessei adlı kitabı yayınlanmadan önce öldü. 

Evereg - Fenesse'nin tarihi ve gelenekleri hakkındaki bu İngilizce eserin yayınlanması için materyal onun 1000 sayfalık Ermeni belgeselinden derlendi, tercüme edildi ve düzenlendi.

Kaynak Kişi; Zafer Dedemen ve ABD'de Los Angeles de enerji sektöründe bulunan oğlu Yiğit Dedemen aracılığı ile kitabın İngilizcesi elde edilerek tercüme edilmiştir.

Zafer Dedemen ve oglu Yiğit Dedemen'e Develi Tarihi ve Kültürüne katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Kaynak kişi, yazar ve eser Aleks Krikoryan’ın 1000 sayfalık eserden derlediği Hişadag Everek-Feneseyi (Everek - Fenese Anı Kitabı)"