İl Müdürlüğü arpa, buğday, nohut, mercimek dağıttı…

Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında Kayseri'de üreticiye ne kadar ürün dağıtımı yapıldı? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

İl Müdürlüğü arpa, buğday, nohut, mercimek dağıttı…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi  (TAKE) ile nadas alanları azaltılırken atıl araziler de tarıma kazandırılıyor. Proje kapsamında Kayseri’de de yüzde 50-75 hibeli tohum ve fide dağıtımı yapıldı. Kayseri İl Tarım Müdürlüğü tarafından rakamlar açıklandı. 

İşte rakamlar: 

1.116 Ton Buğday 
600 Ton Arpa
250 Ton Aspir
70 Ton Nohut
40 Ton Kuru Fasulye
21 Ton Yeşil Mercimek
9 Ton Sorgun-Sudan Otu
1 Milyon 35 Bin Adet Sebze Fidesi
%50-75 Hibeli Tohum/Fide 

İl Müdürlüğü arpa, buğday, nohut, mercimek dağıttı…

TAKE Projesi nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün yürüttüğü Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi ile boş veya nadasa bırakılan ya da atıl durumdaki araziler tarımsal üretime kazandırılıyor.

Proje kapsamında boş ya da nadasa bırakılan veya atıl durumdaki arazilerin, uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri uygulanarak stratejik ürünlerin üretiminde kullanılması amaçlanıyor. Projeyle iklim değişikliği dikkate alınarak uygun çeşitlerle hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin geliştirilmesi ile işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde, katma değeri yüksek bitki türlerinin üretiminin artırılması öngörülüyor. Proje ile 81 ildeki üreticilere azami yüzde 75 hibeli fide ve tohumlar temin ediliyor.

Ayrıca hasat sonrası kayıpları azaltmak ve katma değeri artırmak amacıyla birincil üretim sonrası kurutma veya işleme tesislerinin kurulması, doğal ekolojilerinde var olan bitki türlerinin aşılanması, çeşit değişimi gibi teknik uygulamalarla birim alandan elde edilen veriminin artırılması da hedefleniyor. TAKE Projesi ile tarla bitkileri ekim alanları artış gösterirken nadas alanları daraltılarak atıl ve boş alanlar etkin kullanılıyor. Aynı zamanda büyük şehirlerde hayata geçirilen bu projeler ile kent çevrelerinde sebze üretiminin artırılmasına katkı sağlanıyor.