İhaleyi alan firmanın önceden belli olduğu iddiası doğru mu?

Kayseri'de tartışmaları bitmeyen hızlı tren konusunda dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı.

İhaleyi alan firmanın önceden belli olduğu iddiası doğru mu?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Ankara-Kayseri Yüksek Hızlı Tren hattıyla ilgili kamuoyunda çeşitli iddialar dile getirildiğini ifade ederek, “İhalenin verileceği firmaların önceden belirlendi iddia edilmektedir” ifadelerini kullandı.
Akın, Bakan Karaismailoğlu’na, “İhaleyi alan firmaların önceden bilindiği iddiası doğru ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bu konuda bir soruşturması olacak mıdır?” diye sordu. Meclis Başkanlığına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP) Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki söz konusu hattın maliyetinin 1,1 milyar dolar olarak açıklamıştır. Hattın maliyeti 1,1 milyar dolar mıdır?” dedi.

Haber
BAKANLIĞI'NIN BU KONUDA BİR SORUŞTURMASI OLACAK MI?
Akın, yazılı olarak cevap istediği önergesinde şu ifadelere ve sorulara yer verdi: Ankara-Kayseri Yüksek Hızlı Tren hattıyla ilgili kamuoyunda çeşitli iddialar dile getirilmektedir. İhalenin pazarlık usulüyle yapıldığı ve ihalenin verileceği firmaların da önceden belirlendi iddia edilmektedir. Sayıştay'ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2020 yılı denetiminde bakanlığın pazarlık usulüyle gerçekleştirdiği ihalelerin rekabete aykırı olduğu belirtilmektedir. Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı pazarlık usulünden vazgeçmemektedir. 
Buna göre;  Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü açık ihale yöntemi yerine neden pazarlık usulü ihaleyi tercih etmektedir?  Ankara-Kayseri Yüksek Hızlı Tren hattının pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihalesine kaç firmaya davet gönderilmiştir?  Davet gönderilen firmalar arasında bulunan Doğuş İnşaat ve Çelikler İnşaat firmasının içinde bulunduğu ortaklık mı almıştır? İhale henüz gerçekleştirilmeden önce söz konusu firmaların ihaleyi alacağına ilişkin kamuoyuna yansıyan bilgilere yönelik bir araştırma yapılmış mıdır?  İhaleyi alan firmaların önceden bilindiği iddiası doğru ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bu konuda bir soruşturması olacak mıdır?  İhaleyi alan firmanın önceden belli olduğu iddiası doğru ise bu ihalenin usulsüz yapıldığı anlamına gelmekte midir? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki söz konusu hattın maliyetinin 1,1 milyar dolar olarak açıklamıştır. Hattın maliyeti 1,1 milyar dolar mıdır?

İŞTE O ÖNERGE...

Haber