Halka arz furyasının şanssızları, Kayseri bağlantılı iki şirket oldu

Borsa İstanbul'da son aylardaki halka arz olan şirketlerde tavan serisi gitme modası Kayseri bağlantılı iki şirkette son buldu. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Halka arz furyasının şanssızları, Kayseri bağlantılı iki şirket oldu

Son aylarda Borsa’ya açılan şirketler yatırımcılar tarafından yoğun talep görmesi sebebiyle tavan seriler başlatarak yüzde 40 ile yüzde 250 arasında yükselişler göstermişti. Adeta bir furya haline gelen bu durum Borsa İstanbul BİST 100 Endeksinin 8500 zirvesi sonrasında düşüş trendine girmesiyle tam tersi bir görüntü ortaya çıkardı ve şirketler arz sonrası düşüş göstermeye başladı.

2023 yılının son halka arz şirketleri olan ve halka arz furyasının bittiği günlerde Borsa’da işlem görmeye başlayan Kayseri bağlantılı iki şirkette halka arz furyası döneminde Borsa'da işlem görmeye başlayan şirketler gibi şanslı olamadı.
Fabrikası Kayseri’de bulunan Türkiye’nin “Bakır Kralı” olarak bilinen iş insanı Cüneyt Ali Turgut şirketi Mega Metal San. ve Tic. A.Ş. ve Kayserili iş insanı Süleyman Çetinsaya’nın şirketi Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Borsa’daki düşüş sebebiyle yatırımcılar tarafından yeterli ilgiliyi göremeyerek halka arz fiyatının altına düştü.

Halka arz furyasının şansızları, Kayseri bağlantılı iki şirket oldu

Bakır Kralı’nın şirketinde son durum

“2022 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde 115. sırada yer alan Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da 15 Aralık’tan itibaren “MEGMT” koduyla işlem görmeye başlayan Mega Metal’in Borsa’daki hisselerinde düşüş devam ediyor. Şirket izahnamesinde halka arzdan gelecek fonun büyük kısmını yatırımlarda kullanacağını sadece yüzde 10’nu borç ödemede kullanacağını açıklamasına rağmen halka arz furyasının ilk şanssız şirketi oldu.

Halka arz furyasının şansızları, Kayseri bağlantılı iki şirket oldu

Fabrikası Kayseri’de bulunan 2023 yılının son halka arz olan şirketler arasında yer alan Mega Metal’in Borsa’daki hisseleri 15 Aralık’ta 28.22 TL’den işleme başlamış ve 34.22 TL’yi gördükten sonra negatif bir görümün sergileyerek sekizinci işlem gününde halka arz fiyatından 5.5 TL aşağısında kapanış yapmıştı. Şirket 28.30 TL’den eşit dağıtım yöntemiyle 53.000.000 pay ve ek pay olarak ise 9.750.000 pay ile halka arz olmuştu. Mega Metal’in Borsa’daki hisseleri bugün 22.10 TL’ye kadar düştü gelen tepki alımlarıyla 22.50 TL civarlarında işlem görmektedir.

Kayserili iş insanı Çetinsaya’nın şirketinde son durum

Kayserili iş insanı Artaş Holding sahibi Süleyman Çetinsaya’nın gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’de 21 Aralık’ta “AVPGY” koduyla Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da 55.08 TL’den işlem görmeye başladı. Mega Metal gibi Avrupakent'te Borsa'da aynı kaderi yaşayan ikinci şirket oldu.

Halka arz furyasının şansızları, Kayseri bağlantılı iki şirket oldu

Finansal borcu da bulunmayan, esas sözleşmesinde yürürlükteki ilgili mevzuata göre hazırlanmış mali tablolarındaki dağıtılabilir kârının %50’sini temettü olarak dağıtma taahhüdü de veren şirket Borsa’daki 4. işlem gününü arz fiyatının 14 TL altına düşerek 40.96 TL’den kapattı. Bugün ise şirketin hisseleri 40 TL’nin altında işlem görüyor. 

Halka arz furyasının şansızları, Kayseri bağlantılı iki şirket oldu