'Gündeme gelmek istiyor! Felaket tellallığı yapmamalıyız!'

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir, Olay Türk TV'de, Olay Hattı programında deprem konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Özdemir'in, deprem konusundaki Kayseri uyarılarına ilişkin Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, 'Gündeme gelmek istiyor! Felaket tellallığı yapmamalıyız' değerlendirmesi yapması dikkat çekti.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'Gündeme gelmek istiyor! Felaket tellallığı yapmamalıyız!'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir, Olay Türk TV'de,  Olay Hattı programında deprem konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaşanan süreci değerlendiren ve Kayseri açısında da önemli uyarılarda bulunan Özdemir, hazırladıkları Kayseri deprem raporuna dikkat çekerek, Kayseri kent merkezinin çok büyük risk oluşturduğunu söyledi. 
“KENT MERKEZİ RİSK OLUŞTURUYOR”
Kayseri’den 3 diri fay hattının geçtiğini söyleyen Özdemir, “Bu durum kent merkezi için çok büyük  risk oluşturuyor. Özellikle yumuşak zeminli eski binalarda yıkım afet olayını yüksekten bir olay. Biz de bu amaçla deprem raporu hazırladık ve ilgili birimlere ilettik bu raporu. Yumuşak zeminlerde daha fazla bina salınım hareketi yapıyor. Yumuşak zeminlerde değişik temel yapıları kullanılmak zorunda şartnamelere uygun. Bunlar yapılmazsa, kullanılmazsa yıkılma riskleri çok yüksek. Sert zemine bina uygun şekilde yapılırsa risk azalır, bina dimdik ayakta durur” dedi.
“HER YERİ İMARA AÇIP YERLEŞİME AÇMAMALIYIZ! 3 BİN-5 BİN BİNANIN YIKILMA İHTİMALİ VAR”
“Kayseri olarak yerleşim planlarını fay hatlarına göre yapmak zorundayız. Her yeri imara açıp yerleşime açmamalıyız” diyen Özdemir, “Kendi görüş açımda Kayseri’de bir  deprem olsun 3 bin-5 bin binanın yıkılma ihtimali var. Bu da Kayseri şehri için çok büyük bir oran. Bu nedenle eski yapılar konusunda uyarıyoruz. 1999 öncesi, 99 depremi öncesi yapılan binalarda çok büyük sıkıntılar var. Bazıları sağlam ama ne kadar sağlam olursa olsun, depreme dayanıklı belli bir malzemenin yorulma olayı  var. Malzeme yorulduktan sonra en ufak depremde malzeme kopuyor. Bu nedenle  yenilenmesi lazım” ifadelerini de kullanmıştı.
Oda Başkanı deprem konusunda uyardı! Büyükkılıç: Gündeme gelmek istiyor! Felaket tellallığı yapmamalıyız
BÜYÜKKILIÇ: GÜNDEME GELMEK İSTİYOR!
İşte Özdemir’in, Kahramanmaraş’ta binlerce vatandaşın ölümüne ve yaralanmasına neden olan deprem sonrası yaptığı bu uyarılar Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’a soruldu. Büyükkılıç, Özdemir’e yönelik “Gündeme gelmek istiyor” sözleriyle dikkat çekti.  AK Parti  İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, MHP  İl Başkanı Adnan İncetoprak ve 16 ilçe belediye başkanıyla birlikte basın toplantısı düzenleyen ve yaptıkları çalışmaları anlatan Büyükkılıç, bu yöndeki soruya düşündüren bir yanıt verdi. Büyükkılıç, “Bu arkadaşlar herhalde biraz gündemde kalmak kaygısıyla açıklama yapmayı çok seviyor. Yakın zamanda yaptığı açıklamaları da biliyoruz” dedi.
“FELAKET TELALIĞI DA YAPMAMALIYIZ”
Büyükkılıç, “Tedbir almalıyız . Birlikte hareket etmeliyiz. Üzerimize düşeni yapmalıyız. Bunun yanında  felaket telalığı da yapmamalıyız. Kamuoyunda gereksiz yere algı oluşturmamalıyız. Bu kadar kentsel dönüşüm yapma arzusu, çalışmaları , gayreti, bu kadar rakamların hayata geçirilmesi , takdir edersiniz ki bunların planlama açısından olsun, hayata geçirme açısından da olsun bunların birer sonucu. Yeter mi yetmez” diye konuştu. 
Oda Başkanı deprem konusunda uyardı! Büyükkılıç: Gündeme gelmek istiyor! Felaket tellallığı yapmamalıyız