Guatr nedir neden ortaya çıkar?

Guatr, son yıllarda oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Genetik problemlere, beslenme rahatsızlığına ve birçok farklı etkene bağlı olarak ortaya çıkabilen bu hastalık, tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara sebep olabilir.

Guatr nedir neden ortaya çıkar?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Guatr tedavisinde ilaç, düzenli muayene ya da ameliyat gerekebilmektedir. Bazı durumlarda kilo dengesizliği, sindirim zorluğu gibi sorunlar yaratabildiği için tedavisi titizlikle yürütülmeli ve belirtileri görüldüğünde mutlaka tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında tıbbi yardım alınmalıdır.

Guatr Nedir?

Boynumuzun ön tarafında tiroit bezi adı verilen, kelebek biçiminde bir organ bulunur. Bu organ, hem metabolizma hem de beyin fonksiyonları üzerinde önemli bir role sahip tiroit hormonlarını salgılar. Guatr, bu tiroit bezinin aşırı büyümesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Tiroit bezi büyüdüğünde salgılanan hormon sayısı da gerekenden seviyede olmayacağı için, hastalık ciddi bir hormonal dengesizlik yaratır.

  • Nodüllü Guatr: Tiroit bezinin simetrik olarak büyümesi sonucunda ortaya çıkar. Tiroit yeteri kadar üretilmediğinde, beyinden gelen uyarılara bazı bölgelerde yer alan hücreler yanıt verir ve tiroit bezi içinde nodüller gelişir.
  • Nodülsüz Guatr: Tiroit bezinin yeterli ölçüde tiroit üretmediği durumlarda ortaya çıkar.

 

Guatr Belirtileri Nelerdir?

Guatr bazı hastalarda hiç belirti vermeyebilir. Fakat genellikle boyunda şişlik, yutkunma zorluğu, öksürük, ağrı ve nefes darlığı gibi semptomlar görülebilir. Eğer tiroit bezi yetersiz hormon salgılamaya başladıysa bu doğal olarak metabolizmada yavaşlamaya sebep olacaktır. Böyle durumlarda kilo alma, hâlsizlik, sürekli uyku hâli, kabızlık, saç dökülmesi, uyuşukluk gibi sorunlar görülebilir.

Guatr Nedenleri Nelerdir?

 İyot eksikliği, guatrın en yaygın sebebidir. İyot, tiroit hormonunun hammaddesi olarak bilinir ve vücutta eksik olduğunda yeteri kadar yapılamaz. Diğer yandan beyin, tiroit bezini hormon yapması için uyarır ve bu da bezin aşırı derecede büyümesine sebep olur.

  • İyotun gereğinden fazla alınması da guatra sebep olabilir. Bu sefer tiroit bezi, gereğinden fazla tiroit üretecek ve üretim kapasitesini arttırmak için büyüyecektir.
  • Hashimoto tiroiditi, guatrın en çok bilinen ikinci sebebidir ve sık görülen bir durumdur. Bu durum, tiroit bezinin bağışıklık sistemi tarafından tahrip edilmesi sebebiyle gerçekleşir. Tiroit bezi tahrip olduğu için yeteri kadar üretim yapamaz fakat bir yandan tiroit üretmesi için uyarılmaya devam edilir ve bunun sonucunda genişler. Hashimoto’ya bağlı guatr hastalığı bu şekilde ortaya çıkar.
  • Graves hastalığında da Hashimoto tiroiditi ile benzer bir durum söz konusudur. Bağışıklık sistemi, tiroit uyarıcı bir hormon olan immunoglobulin salgılanmasını sağlar ve bu da hipertiroit gelişimine sebep olur.
  • Gebelik de guatra sebep olabilmektedir. Hamilelikte salgılanan bir hormon olan HCG, tiroit bezinde büyümeye sebep olabilir.

Guatr, belirtileri görüldüğü anda tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Vücudunuzda guatra sebep olacak etkenler söz konusuysa tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında tedavi imkanlarından yararlanmak için  https://www.tamamlayicisaglik.com/ sitesini ziyaret edebil