Gençlik iksiri: Gilaburu

Türkiye'nin en çok Kayseri ilinde yetişen ve 'gilaburu' adıyla bilinen bitki, hangi sağlık problemlerine iyi geliyor? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Gençlik iksiri: Gilaburu
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Yoğunlukla Kayseri'nin Akkışla ilçesi ile civarında yetişen ve "gilaburu" bitkisi, böbrek taşı düşürme ve ağrı kesici özelliğinin bilimsel olarak kanıtlanmasıyla eczanelerde takviye edici gıda olarak satılıyor.
Özellikle böbrek taşı hastalarının yakından tanıdığı, Türkiye'nin farklı bölgelerinde "gilabolu, gilaboru, giraboru, kirabolu, frenk üzümü" gibi çeşitli isimlerle anılan gilaburu, içeriğindeki mineraller ve asit dolayısıyla "gençlik iksiri" olarak da anılıyor.

 

Üzüme benzeyen kırmızı meyvesi ve çalı şeklinde bitkisiyle bilinen gilaburu, yöre halkı tarafından toplanıyor ve meyve suyu olarak tüketiliyor.

Ekim ayının ilk haftasında hasadı tamamlanan gilaburu, salamura olması için şişelere doldurularak bekletiliyor. Kış aylarında meyvesi ezilen gilaburu tatlandırılarak meyve suyu şeklinde içiliyor.

Bazı firmalarca işlenen gilaburu, içecek olarak raflarda, lokantalarda yerini alırken, ilçe halkı tarafından da yol kenarlarında satılıyor.

Gilaburu Faydaları Nelerdir?
C vitamini ve flavanoid içeriği yanı sıra, anti bakteriyel ve iltihap kurutucu özelliği bulunan ve bağışıklık sistemine destek olan gilaburunun faydaları şunlardır:
Gilaburu, ülseratif kolit, pankreatit gibi rahatsızlıklarda yara iyileşme sürecine katkı sağlar
Böbrek taşı oluşumunu azaltmaya yardımcıdır.
Yüksek tansiyonu dengelemeye yardımcıdır
Rahim kaslarını gevşetir, adet sancısı ağrılarının azalmasına yardımcı olur
Ödem ve şişkinliği azaltır
Kabızlık problemine iyi gelir
Cilt tabakalarını arındırır ve anti-aging etkisi yapar
Kanser karşıtı özelliği ile hücre farklılaşmamasının önüne geçilmesine yardımcı olması bazı kanser türlerine karşı destekleyicidir.

Gilaburu Suyu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Gaz sıkışması, mide ve bağırsak spazmları, solunum yolunda alerjik semptomlar, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşı oluşumu, rahim kaslarının kasılması, tansiyonun yükselmesi gibi durumların iyileşme süreçlerinde destekleyici rol oynar.

Gilaburu Zararları Var mıdır?
Gilaburu nektarı, suyu, ekstraktı, çayı ve meyvesi olarak tüketilmesi günlük farklı miktarda kullanımını meydana getirir. Fazla tüketildiğinde pH değeri 4 civarında olması asidik koşulları desteklediğinden başta mide olmak üzere sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. Kusma, bulantı ve mide rahatsızlığı oluşturması durumunda bitkiye ara verilmesi tavsiye edilir. Bağırsak hareketlerini hızlandırması nedeniyle gereğinden fazla alınırsa ishal gibi durumlar da oluşturabilir.