'Fabrikada kaçaklar engellesin, Allah korkusu olan, vicdanı olan yönetsin, bu fabrika uçar'

'Fabrikanın asıl patronu çiftçidir. Sen asıl patronu tanımazsan, derdiyle dertlenmezsen başarılı bir yönetim olamazsın. Bu yönetim de bu yüzden başarılı değil'

'Fabrikada kaçaklar engellesin, Allah korkusu olan, vicdanı olan yönetsin, bu fabrika uçar'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Pancar Kooperatifi eski Başkanı Vedat Ali Özışık, öncülüğünde başlatılan ‘Çiftçi Hareketi’ çalışmalarını sürdürüyor. Özışık’ın yanı sıra Kayseri Şeker Fabrikası eski Genel Müdürü Ayhan Teke, Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demircan ve Ekonomist Zeki Karahüseyin, sosyal medya üzerinden gerçekleştirdikleri canlı yayınla  yaşanan gelişmeleri ve süreci değerlendirdiler. Karahüseyin, moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında dikkat çeken açıklamalar yapıldı. 

‘ÖZIŞIKLA ÇOK BÜYÜK İŞLERE İMZA ATTIK’

Kayseri Şeker Fabrikası eski Genel Müdürü Ayhan Teke, amaçlarının Kayseri Şeker’in içinde bulunduğu sıkıntılı süreçten kurtulması olduğunu belirterek, geçmişten bazı örnekler verdi.  Özışık liderliğinde  Kayseri Şeker’de görev yaptıklarını belirten Teke, ‘Sayın başkanla çok büyük işlere imza attık. Bu büyük projelerden biri de Boğazlıyan Şeker’in yapılmasıdır ve bu sayın başkanın fikriydi’ dedi. 

‘KAYSERİ ŞEKERİN DURUMU HAKİKATEN İYİ DEĞİL’

Mevcut şeker yönetiminin çiftçiden uzak olduğunu belirten Teke, geçmiş dönemde yönetimin çiftçiyle iç içe olduğunu söyledi. Teke, ‘Bu dönemin ayrı özelliği var. Görev yaptığımız dönemde çiftçinin bizimle olan ilişkileri farklıydı. Onlar talepte bulunuyordu, biz yerine getiriyorduk. Şimdi ise çiftçi bir harekatın içinde. Bu var olma yok olma mücadelesi. Bu gerçekten doğru. Kayseri Şekerin durumu hakikaten iyi değil. Dolayısıyla bu kötü gidişe müdahale dilmesi, emin ellere teslim edilmesi gereken bir fabrika var.  Yatırımlar durmuş, çiftçiye destek verilmiyor. Çiftçinin eline sıkılmamış, derdi ne denilmemiş’ diye konuştu.

‘ŞİMDİ TALEPLERİ YERİNE GETİRİLMEYEN, DIŞLANAN BİR ÇİFTÇİ VAR. BU DA İSYANA DÖNÜŞMÜŞ VAZİYETTE’

Çiftçilerle sahada görüştüklerini kaydeden eski Genel Müdür Ayhan Teke, ‘Biz gittiğimizde çiftçi farklı davranıyor. Mevcut yönetime tepki var. Çiftçi ‘bizi adam yerine koymuyorlar, biz bu yapılanları onların yanına bırakmayacağız’ diyor ve seçim istiyor.  Destek verilmemesinden şikâyetçiler. Çiftçi de geleceğe dair bir umutta var. Çiftçi bu yönetim anlatışının değişmesini istiyor. Bu kötü yönetime isyan ediyor. Kalitesizliğe isyan ediyor, ilgisizliğe isyan ediyor. Şimdi ki çiftçi ile önceki çiftçi arasındaki en önemli fark bu. Şimdi talepleri yerine getirilmeyen, dışlanan bir çiftçi var. Bu da isyana dönüşmüş vaziyette’ dedi.

‘BİZ YAPILAN BU HAKSIZLIKLARA GÖZ YUMAMAYIZ’

Kayseri Pancar Kooperatifi eski Başkanı Vedat Ali Özışık da, Kayseri Şeker’in kötü yönetildiğini ve kazanımlarını  kaybettiğini söyledi. Kendisinin de çiftçi olduğunu vurgulayan Özışık, ‘Her gün çiftçilerimizle bir aradayız. Onların yaşadıkları sıkıntıları biliyoruz, görüyoruz. Çiftçi yalnız bırakılmış durumda. Biz yapılan bu haksızlıklara göz yumamayız’ şeklinde konuştu. 

‘İNŞALLAH BU YIL BEREKETLİ OLUR VE ÇİFTÇİ BİRAZ DA OLSA NEFES ALIR’

Hasat döneminin başladığını da dile getiren Özışık, yılın bereketli olması temennisinde de bulundu. Özışık, ‘İnşallah bu yıl bereketli olur ve çiftçi biraz da olsa nefes alır. Çiftçi Hareketi ile yola çıktık. Ekibimiz ciddi ve kaliteli. Dostlarla birlikte yürüyoruz. Bizim hareketimiz geçen yıl 11 günlük süre içinde başladı’ dedi. 

‘FABRİKANIN ASIL PATRONU ÇİFTÇİDİR. SEN ASIL PATRONU TANIMAZSAN, DERDİYLE  DERTLENMEZSEN BAŞARILI BİR YÖNETİM OLAMAZSIN’

Çiftçilerle her zaman iletişimin iyi olduğunu belirten Özışık, çoğu çiftçiyi isimleriyle, aileleriyle yakından tanıdığını ifade etti. Özışık, ‘Fabrikanın asıl patronu çiftçidir. Sen asıl patronu tanımazsan, derdiyle  dertlenmezsen başarılı bir yönetim olamazsın. Bu yönetim de bu yüzden başarılı değil.  Çiftçiyi yok sayamazsınız, hor göremezsiniz. Ben çiftçilerimize, onlar için çalışan işçilerimize, emek veren herkese saygı duyuyorum. Bu çerçevede bir çık yerde çiftçilerimizle buluşuyoruz ve konuşuyoruz. İnşallah bu haksızlıkların, yapılan yanlışların hesabının görüleceği gün geliyor. Önce mali genel kurulun yapılması ve orada seçim kararı alınması yönünde çiftçilerimizde de yoğun talep var. Biz de bu yolda çiftçilerimizle birlikte, onların hakları için çalışıyoruz’ diye konuştu. 

BOĞAZLIYAN’I ÇİFTÇİLERİN VERDİĞİ GÜÇLE BAŞARDIK! BİZ AYNI ZAMANDA EŞİ BENZERİ OLMAYAN ENTEGRE TESİSLER DE KURACAKTIK’

Programda Boğazlıyan Şeker Fabrikası’nın kuruluş sürecini de anlatan Özışık, o günlerde zamanla yarıştıklarını dile getirerek, aynı zamanda yaşadıkları sıkıntıları da anlattı. Özışık, ‘Boğazlıyan Şeker kolay bir aşama değil. Kolay bir iş değildi. Çok zor bir dönemdi. Kayseri Şeker’in kasasında para yoktu, ama biz söz verdik, çalıştık ve bölgeye bu büyük fabrikayı kazandırdık. Çiftçilerin verdiği güçle başardık. İnanılmaz bir projeydi. Zamanla yarıştık. Eğer zamanında yapamasaydık, lisansı da iptal olacaktı.  Boğazlıyan ülke ekonomisinin bir değeri oldu.  Biz aynı zamanda eşi benzeri olmayan entegre tesisler de kuracaktık. Yaşadığımız olaylar, önümüzde çıkarılan engeller belli. Şimdi mevcut yönetim ne yazık ki var olan değerleri de yok etti’ dedi.

DEMİRCAN’DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR! GÖREVDEYKEN DENETİMDE TESPİT ETTİĞİ ‘OLUMSUZLUKLARI’ ANLATTI

Geçtiğimiz ocak ayında Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyesi iken gördüğü olumsuzluklar nedeniyle görevinden istifa eden ve istifa sürecinden bu güne tepkisini dile getiren Metin Demircan da yayında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Demircan, görev yaptığı süreç içerisinde özellikle satın alma, araç kiralama gibi işlemlerde ‘usulsüzlüklerin’ olduğunu savundu. 

‘SATIN ALMADA KİMİN, KİMDEN ALDIĞI, TEKLİFLERİN NASIL ALINDIĞI BELLİ DEĞİL’

Demircan, ‘Ben yönetimde görev aldıktan sonra satın almadan başladım işe. Kayseri Şeker, satın alma bölümünde bazı eksiklikler tespit ettik. Birçok alım satımlarda  kimin kimden aldığı, tekliflerin nasıl alındığı belli değil. 1 liralık ürünü bir arkadaşın 5 liraya aldığını tespit ettik. Satın alama yönetmeliği sistem dışı bırakılmış. Sipariş açılmadan önceden alınmış, satın alma sistem dışı bırakılmış. Talep formu açılmadığı için muhasebe ödeme yapamıyor,  İç Hizmetler Müdürlüğü yeniden talep açıyor. Bir çok yanlışlığı tespit ettik’ dedi.

‘BU FABRİKADA KAÇAKLAR ENGELLESİN, ALLAH KORKUSU OLAN,  VİCDANI OLANLAR YÖNETSİN, BU FABRİKA UÇAR’

İstifa etmeden önce de bu yönde ortaya çıkardığı, gördüğü, tespit ettiği yanlışları gündeme taşıdığını kaydeden Demircan, ‘Bu fabrikada kaçaklar engellesin, Allah korkusu olan,  vicdanı olanlar yönetsin, bu fabrika uçar’ sözleriyle de dikkat çekti.  Programda tespit ettiği, yaşadığı olumsuzlukları tek tek anlatan Demircan ayrıca sosyal medya hesabından paylaştığı ‘Gömlek, pantolon kuru temizleme faturasının fabrika kasasından yani çiftçi parasından ödendiği’ iddiasını da gündeme taşıyarak, bu duruma tepki gösterdi. 

‘GİYDİĞİNİZ GÖMLEĞİN, PANTOLONUN YIKANMASI İÇİN, FABRİKANIN KASASINDAN ÖDEME YAPILMASI DA NEDİR? İNSAF YA BİRAZCIK VİCDAN’

Demircan, konuyla ilgili tepkisinde de şu ifadeleri kullanmıştı: 08.07.2022 KDV dahil 375 TL kuru temizleme faturası. Giydiğiniz gömleğin, pantolonun yıkanması için, fabrikanın kasasından ödeme yapılması da nedir? İnsaf ya birazcık vicdan. Sizlere kamuoyu huzurunda sesleniyorum: Allah rızası için bırakın artık üçü beşi… Biraz etik davranın. Bu özel bir harcamadır, özel harcamalarınızı cebinizden yapın. Düşün çiftçinin sırtından. Ayrıca gördüğünüz gibi, ne kadar sıkılasanız da bilgiler bize ulaşıyor.