Evsen konuştu! Deprem tehditleri devam mı ediyor?

Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'de art arda yaşanan depremlerin ardından konuşmuş ve Kayseri'yi uyarmıştı. Görür'ün açıklamalarına bir destekte Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen'den geldi. Görür'ün görüşlerine katıldığını söyleyen Evsen, 'Stres biriktiren faylar bugün olmazsa yarın, yarın olmazsa başka bir zaman mutlaka kırılacaktır.' ifadelerine yer verdi. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Evsen konuştu! Deprem tehditleri devam mı ediyor?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye’de son günlerde yaşanan depremler vatandaşları tedirgin etmeye devam ediyor. 5 ve üzeri olan depremler akıllara, “Daha büyüğü olur mu?” sorusunu getiriyor. Uzmanlar ise tedbirli olmak gerektiğinin altını çizerken özellikle yerel yöneticileri göreve davet ediyor.Evsen konuştu! Deprem tehditleri devam mı ediyor?Son günlerde yaşanan depreme ilişkin konuşan Prof. Dr. Naci Görür, içinde Kayseri’nin de olduğu birçok kent için uyarılarda bulunmuştu. Görür, “Kayseri ili aktif Ecemiş Fay zonunun üzerinde yer alıyor ve Sarız Fay zonuna da yakın. Sırf Naci Görür'ü yalan söyleyecekleri diye yanlış yapmanlar. Hele yerel hükümler asla. Ecemiş fayı yavaş da olsa stres biriktiriyor. Şu ana kadar hangi bölümü ne kadar biriktirmiş bilemeyiz. Kaldı ki 6 Şubat depremlerinden dolayı stres alanı değişmiş olabilir. Bu fayın tekerrür periyodunu da yeterince anlıyor. Bize bir şey olmaz, risk yoktur diyemezsiniz. Aktif fay üzerinde bir merkez olarak burada gerekli çalışmaları yaptırıp önlem almalısınız. Zamanın önemi yok. Bugün olmazsa yarının yarını olmazsa öbürgün deprem olabilir.” ifadelerine yer vermişti.

Evsen’den Görür’e destek
Görür’ün bu açıklamasına bir destekte Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen’den geldi. Evsen, “Türkiye’de son günlerde yaşanan depremler ülkemizin aktif tektonik kuşağında olduğunu gösteriyor. Kozan'da, Konya'da, Malatya'da, Bingöl'de, Antalya'da ve Ege'de orta büyüklükte depremler oluyor. Bu depremler bir kısmı 6 Şubat'ta ülkemizde meydana gelen 7.7 ve 7.8 büyüklüğündeki depremlerin tetiklemiş olduğu artçı depremlerdir. Konya ve Malatya'da olan depremlerin diri fay haritasındaki yeri belli değil. Tıpkı Sarız Fayının 2012’den önce yerinin belli olmadığı gibi.” dedi.Evsen konuştu! Deprem tehditleri devam mı ediyor?‘Şehrimizi etkileyebilecek fay ve alt segmentlerini çok iyi bilmemiz gerekiyor’
Ülkemizin aktif bir deprem kuşağı üzerinde yer aldığını söyleyen Evsen, “Görülüyor ki ülkemiz aktif bir deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Türkiye'de ve dünyada hâlâ depremlerin bilinmeyenleri çok fazla. Son günlerde Naci Görür hocamın söyledikleri üzerinden tartışmalar yürütülüyor. Naci hocamın söylediklerine katılıyorum. Stres biriktiren faylar bugün olmazsa yarın, yarın olmazsa başka bir zaman mutlaka kırılacaktır. Şehrimizi etkileyebilecek olan başta; Ecemiş, Deliler, Sarız, Tuz gölü fayı ile birlikte yakınımızda yer alan Doğu Anadolu fayı ve alt segmentlerini çok iyi bilmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Deprem kapımızı çalmadan biz kapımızı sağlam hale getirelim
Evsen, depremden önce önlem alınmasını gerektiğini aktardı. Evsen sözlerini şöyle sürdürdü; “Madem bu depremler bir gün olacak, madem biz bu depremleri engelleyemiyoruz, bu şartlar altında şehrimizi etkileyecek olan fay hatlarını, sıvılaşma bölgelerini, yumuşak zeminleri vs. çok iyi analiz etmemiz gerekiyor. İmar planlarımızı güncellenmiş gerekiyor. Deprem kapımızı çalmadan biz kapımızı sağlam hale getirelim. Unutmayınız; deprem zararlarını bilinçli birey dirençli şehir ile azaltabiliriz.”