Erciyes'te keşfedilen pembe mucize: Doğayı yeniden canlandırabilir
Erciyes'te görüntülendi: Maden sahalarının yeniden yeşertilmesinde umut olan bitki
Kayseri’nin simgesi Erciyes Dağı’nda, arılar için önemli bir nektar kaynağı olmasının yanı sıra maden sahalarının rehabilitasyonu, çevre düzenlemesi ve sıfır atık çalışmalarına katkı sunabilecek bir bitki görüntülendi. Araştırmacı yazar Nezir Ötegen tarafından Erciyes’te görüntülenen halk arasında Kanlıbasıra otu olarak bilinen Atocion compactum (Silene compacta), parlak pembe-kırmızı çiçekleriyle dikkat çekiyor.
Doğada arılar için önemli bir nektar kaynağı olan Kanlıbasıra otunun, özellikle çiçeklenme döneminin uzun sürmesi nedeniyle bal ormanı çalışmalarında değerlendirilmesinin mümkün olduğu belirtiliyor. Düşük maliyetli olması ve kısa sürede sonuç alınabilmesi nedeniyle bitkinin, üretim faaliyetleri sona eren maden sahalarının yeniden biyolojik verimliliğe kavuşturulmasında da önemli bir alternatif oluşturabileceği ifade ediliyor.
Maden çıkarma faaliyetleri sonrasında ortaya çıkan tahribatın ve çevresel olumsuzlukların azaltılması amacıyla uygulanan bitkisel ıslah yöntemlerinde Kanlıbasıra otunun kullanılması, bu alanların yeniden ekosisteme kazandırılması açısından dikkat çekici bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Bal ormanlarından ekoturizme
Uzun süren çiçeklenme dönemi sayesinde maden sahalarında oluşturulacak bitki örtüsünün yalnızca arıcılığa değil, aynı zamanda bölgenin görsel değerine de katkı sağlayabileceği değerlendiriliyor. Çiçekli alanların oluşturacağı görüntünün, rehabilite edilen maden sahalarının ilerleyen süreçte ekoturizm alanlarına dönüştürülmesine de imkan sağlayabileceği belirtiliyor.
Arıcılık, çiçekçilik, süs bitkisi yetiştiriciliği, peyzaj ve çevre düzenlemesi açısından da değer taşıyan bitkinin, geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında geçmişten bu yana kullanıldığı ifade ediliyor.
Sıfır Atık çalışmalarına da katkı sağlayabilir
Kanlıbasıra otunun düşük maliyeti, çevre dostu niteliği ve farklı kullanım alanlarıyla “Sıfır Atık Hareketi” kapsamında yürütülen çalışmalara da katkı sunabilecek potansiyele sahip olduğu değerlendiriliyor.
Erciyes’in doğal zenginlikleri arasında görüntülenen bitki, bölgedeki biyolojik çeşitliliğin yanı sıra maden sahalarının yeniden doğaya kazandırılması konusunda da dikkat çekici bir örnek ortaya koyuyor. Araştırmacı yazar Nezir Ötegen’in Erciyes’te görüntülediği Kanlıbasıra otu, doğayla uyumlu rehabilitasyon çalışmalarında değerlendirilebilecek bitkiler arasında öne çıkıyor.

